5. Käsityö ja teknologia
Taso: B

Rinkulapeli

Rinkulapeli

Jos tekeminen loppuu yllättäen, pajunoksista syntyy näppärästi kiva ajanvietepeli. Peli onkin hyvä kesätuliainen. Materiaalia löydät varmasti helposti lähiympäristöstäsi. Käytä tuoretta pajua rinkuloiden valmistukseen tai liota kuivatut pajut vedessä, kuiva paju murtuu helposti

Paju on kestävää, eikä haittaa, vaikka peli unohtuisikin nurmikolle sateeseen. Sen hyvänä puolena on kuitenkin se, että se ei ole ikuinen kuten vastaavat muoviset pelit. Käytöstä poistetun pelin voi polttaa tai antaa maatua. Oletko valmis kisaan?

Tee näin

  1. Katko pitkiä haarattomia pajunoksia. Kiedo ensimmäinen pajunoksa kiepille, jonka halkaisija on noin 25 cm. Jatka oksan kieputtamista muodostuneen rinkulan ympärille niin kauan kuin pajua riittää. Pujota lopuksi pajun pää kierteiden sekaan.
  2. Jos rinkula on vielä heiveröinen, lisää uusi oksa. Työnnä tyvipää kierteiden väliin ja jatka oksan kiertämistä rinkulan ympärille.
  3. Tee 6–10 rinkulaa.
  4. Ota pajusta 30 cm pitkä ja noin 4 cm paksu keppi. Sahaa tai siisti oksasaksilla kepin pää. Teroita toinen pää puukolla teräväksi. Työnnä keppi tukevasti maahan seisomaan.
  5. Peli voi alkaa. Pelaaja asettuu seisomaan noin 2 tai 3 metrin päähän kepistä ja yrittää heittää rinkuloita keppiin. Voittaja on se, jolla on heittojen jälkeen eniten rinkuloita kepissä.

Pohdittavaksi

Mitä muita luonnonmateriaaleista tehtyjä pelejä tiedät? Mainitse kolme.