7. Viestintä ja vuorovaikutus
Taso: B

Taideteos

Taideteos

Taide on tehokas viestintäväline. Sen avulla voidaan välittää tietoa, tunteita ja mielikuvia. Jokaisella katsojalla on taideteoksesta oma tulkintansa. Tässä tehtävässä pääset astumaan sisään valitsemaasi tauluun ja tekemään siitä oman tulkintasi.

Tee näin

1. Valitse jokin tunnettu taulu, joka herättää sinussa tunteita. Voit etsiä taideteosten kuvia internetistä tai kirjaston taidekirjoista. Tunnettuja taitelijoita ovat esimerkiksi Vincent van Gogh, Albert Edelfelt, Helene Schjerfbeck, Akseli Gallen-Kallela, Pablo Picasso, Salvador Dali ja Edvard Munch.

2. Tarkastele taulua pitkään. Tutki sen värejä, muotoja ja asetelmia. Kuvittele nyt, että astuisit tauluun sisälle. Vastaa seuraaviin kysymyksiin:

  • Mitä ympärilläsi on?
  • Millainen tunnelma teoksessa on?
  • Mitä muotoja ja värejä näet?
  • Mitä luulet, että taulussa on tapahtunut ja mitä siellä tulee tapahtumaan?

3. Keksi taululle nimi. Jos tiedät teoksen oikean nimen, unohda se ja keksi uusi nimi, joka mielestäsi sopii teokselle.

4. Seuraavaksi tehtävänäsi on ottaa selville taustatietoja taideteoksesta. Kirjasto ja internet ovat hyviä paikkoja tiedonhakuun. Selvitä ainakin seuraavat asiat:

  • taiteilijan ja taideteoksen nimi
  • milloin teos on tehty
  • mikä on taideteoksen aihe ja mitä tekijä on halunnut sillä sanoa

5. Nyt saat täydet taiteilijan vapaudet ja pääset tekemään taideteoksesta oman versiosi. Jos haluat, voit yrittää kopioida teoksen, mutta voi olla hauskaa tehdä siitä aivan uudenlainen. Voit esimerkiksi tehdä klassisesta maalauksesta abstraktia nykytaidetta. Voit käyttää vapaavalintaista tekniikkaa ja halutessasi voit tehdä teoksesi vaikkapa tietokoneella.

Pohdittavaksi

Mikä sai sinut valitsemaan valitsemasi taideteoksen?