7. Viestintä ja vuorovaikutus
Taso: B

Haastattelu

Haastattelu

Haastattelu on toimittajille ja mediatyöläisille arkea. Nyt sinä saat astua haastattelijan paikalle ja ottaa selvää jostain mielenkiintoisesta ihmisestä. Haastattelussa opit myös tärkeää kuuntelemisen taitoa.

Tee näin

1. Aloita valitsemalla haastateltava. Haastateltava voi olla joku lähipiiristäsi tai muu sinua kiinnostava henkilö. Ennen kuin aloitat suunnittelemaan kysymyksiä ota selvää, haluaako ja ehtiikö valitsemasi henkilö tulla haastateltavaksi.

2. Laadi kysymykset. Valitse mielenkiintoisia kysymyksiä ja vältä kysymyksiä, joiden vastaus olisi kyllä tai ei. Jos tunnet haastateltavan hyvin, ota selville uusia puolia hänestä. Mielenkiintoisia haastateltavia ovat esimerkiksi omat isovanhemmat, jotka voivat kertoa menneistä ajoista tai ihmiset, joilla on mielenkiintoinen ammatti tai harrastus.

3. Haastattelussa on tärkeää kuunnella haastateltavaa tarkkaan ja olla keskeyttämättä hänen vastauksiaan. Nauhuri on kätevä apuväline, sillä silloin voit vain kuunnella ja kirjoittaa haastattelun ylös jälkikäteen. Muussa tapauksessa kirjoita ylös vastaukset saman tien. Voit esittää haastateltavalle muitakin kysymyksiä, joita sinulle tulee mieleen haastattelun aikana tai voit vaihtoehtoisesti myös poistaa joitakin suunnittelemiasi kysymyksiä.

4. Kun haastattelusi on valmis, kirjoita se puhtaaksi. Tarvittaessa voit lyhentää vastauksia. Jos mahdollista, anna haastateltavan lukea kirjoituksesi läpi. Näin vältyt mahdollisilta virheiltä ja väärinkäsityksiltä.

5. Jos sinulla on kuva haastateltavastasi, liitä se kirjoitukseesi. Voit myös piirtää sopivan kuvan, jos haluat.

Pohdittavaksi

Arvioi kokemuksesi perusteella millaista on toimittajan työ?