2. Metsä ja luonto
Taso: A

Kala pois koukusta

Kala pois koukusta

Ylösnostettava kala sätkii usein vimmatusti, eikä siitä meinaa saada otetta ollenkaan. Joillakin kaloilla on kiduksissa ja selkäevässä terävät piikit, jotka voivat pistää huolimattomasti kalaa kiinni otettaessa. Oikea tekniikka onkin hyvä osata. Tämä ohje soveltuu vain pienille ongella saataville kaloille, joilla ei ole teräviä hampaita! Isommat kalat tulee tainnuttaa napakalla iskulla hieman silmien taakse puukalikalla tai kalantainnuttajalla lyöden. Muistathan, ettei kaloja saa kiduttaa. Kaloja tulee pyytää vain sen verran kuin niitä tarvitaan. Pienikasvuiset ja ne kalat joita et tarvitse, tulee päästää heti takaisin veteen. 

Tee näin

  1. Saatuasi kalan ota toisella kädellä kiinni siimasta ja toisella kädellä tukeva ote kalasta kiduskannen kohdalta. Laske kättäsi varovasti alaspäin selkäevän piikkien suuntaisesti, jolloin saat koko kalan tukevasti käteesi. 
  2. Kun kala on tukevasti kädessäsi, ota koukku pois kalan suusta, jos saat sen helposti.
  3. Työnnä sitten sormi kalan suuhun ja väännä ylöspäin, jolloin kalalta menee niskat nurin. Saaliskala tulee tappaa heti, jottei se kärsisi turhaa. Jos kala on ehtinyt niellä koukun kurkkuunsa tai vatsaansa, on koukku helpompi irrottaa avaamalla vatsa puukolla.
  4.  Säilytä kalasaaliisi ilmavassa astiassa, ei muovipussissa. Kalat voi ripustaa kiduksistaan myös koivun vitsaan, niin kuin ennen oli tapana.
  5. Perkaa kalat mahdollisimman pian, jotta ne säilyisivät hyvänä. Pyydä perkaukseen apua esimerkiksi vanhemmilta tai kerhonohjaajalta tai katso ohjeita Kuinka käsitellä kalaa oikein? -tehtävästä.

Pohdittavaksi

Kuvaile miten koukun irrottaminen kalasta onnistui?