2. Metsä ja luonto
Taso: A

Pilkkiminen

Pilkkiminen

Talvinen pilkkireissu kevätauringossa on hieno tapa nauttia talviulkoilusta. Pilkkiminen kuuluu jokamiehen oikeuksiin. Pilkkivarusteet ovat yksinkertaisia ja melko edullisia hankkia. Lisäksi tarvitaan lämpimät vaatteet ja jalkineet. Heikoille jäille ei ole kellään asiaa, vaan on odotettava, että jää on riittävän kantavaa. Hätätapausten varalta jokaisella jäällä liikkujalla tulee olla jäänaskalit, joita pidetään vain ja ainoastaan kaulalla vaatteiden päällä! Muista myös aina ilmoittaa minne olet menossa, kenen kanssa ja milloin aiot palata kotiin!

Tee näin

  1. Tutustu jäänaskaleihin ja niiden käyttöön hätätilanteessa. Laita jäänaskalit kaulalle ennen jäälle menemistä.
  2. Etsi jäältä sopiva pilkkimispaikka ja kairaa jäähän reikä jääkairalla. Poista reiästä sohjo sohjokauhalla.
  3. Laita syötti koukkuun ja laske pilkki pohjaan. Kelaa sitten siimaa takaisinpäin 10–20 cm. Tee vavalla erilaisia nykäisyjä, kuten nopeita ja pieniä sekä hitaita ja pitkiä. Nykäisyt saavat pilkin liikkumaan vedessä ja houkuttelemaan kaloja.
  4. Kun tunnet nykäisyn vavassa, todennäköisesti kala maistelee syöttiäsi. Tee välittömästi terävä vastanykäisy, jotta kala tarttuisi kiinni. Nyt voit kelata siimaa takaisinpäin ja toivoa, että kala on kiinni pilkissäsi.
  5. Saadessasi saaliin, muista kalan oikeaoppinen käsittely! (Ohjeita löydät tehtävästä Kala pois koukusta).

Pohdittavaksi

Milloin ja missä olit pilkillä? Millainen ilma silloin oli? Miten olit varustautunut retkelle? Mitä kaloja sait?