7. Viestintä ja vuorovaikutus
Taso: B

Merkkikieli

Merkkikieli

Kävellessäsi kaupungilla tai selaillessasi lehteä törmäät valtavaan määrään merkkejä. Liikennemerkkejä sekä liikemerkkejä eli logoja löytyy joka kadunkulmasta. Arvasitkin varmaan, että nyt on sinun vuorosi suunnitella liikennemerkki ja liikemerkki.

Tee näin

1. Etsi ympäristöstäsi yksi liikennemerkki ja yksi liikemerkki eli logo. Ota selvää, mille yritykselle logo kuuluu ja mitä valitsemasi liikennemerkki tarkoittaa. Piirrä kuva ja kirjoita lyhyt selostus siitä, mitä kyseinen merkki tarkoittaa.

2. Nyt voit suunnitella oman liikennemerkkisi. Voit keksiä aivan uuden liikennemerkin, joka mielestäsi olisi hyvä olla olemassa, tai uudistaa jonkin jo olemassa olevan liikennemerkin. Tutki olemassa olevia liikennemerkkejä. Millaisia värejä niissä käytetään ja mitä värit ja symbolit tarkoittavat? Liikennemerkin tulee olla selkeä ja mieluiten ilman tekstiä. Piirrä ja kirjoita erilliselle paperille.

3. Seuraavaksi tehtävänäsi on suunnitella liikemerkki eli logo. Voit tehdä logon itse keksimällesi yritykselle tai tehdä uuden logon jonkin vanhan tilalle. Jos logosi sisältää tekstiä, muista että myös kirjaintyypin valinta vaikuttaa lopputulokseen. Piirrä ja kirjoita erilliselle paperille.

Pohdittavaksi

Miksi luulet että liikennemerkit ja liikemerkit ovat keksitty?