7. Viestintä ja vuorovaikutus
Taso: B

Esitelmä TOP-tehtävästä

Esitelmä TOP-tehtävästä

TOP-tehtäviä tehdessäsi olet varmaankin oppinut monia uusia taitoja. Olet ehkä saanut harrastusvinkkejä tai oivaltanut uusia keinoja tienata taskurahaa. Tässä tehtävässä tarkoituksenasi on jakaa kokemuksiasi muille ja esitellä jokin tekemäsi TOP-tehtävä, vaikkapa omalle 4H-kerhollesi.

Tarvikkeet

Tee näin

1. Valitse jokin TOP-tehtävä, jonka olet suorittanut ja jonka haluaisit esitellä muille.

2. Suunnittele, miten haluat tehtäväsi esittää. Vaihtoehtoja on monia. Voit pitää perinteisen esitelmän, jossa kerrot yleisöllesi tehtävästä ja siitä, miten päädyit siihen. Jos olet taitava tietokoneen käyttäjä, voit tehdä esitelmäsi esimerkiksi PowerPoint-ohjelmalla. (Apua saat tehtävistä Esityksestä potkua esitelmään, Ensimmäinen esitys ja Minä esittäjänä.)

3. Mieti, mitä haluat tehtävästä kertoa. Hyvä aloitus on kertoa lyhyesti itse tehtävästä ja siitä, miksi olet valinnut tehdä juuri sen. Seuraavaksi voit kertoa, miten ryhdyit tehtävää tekemään. Arvioi lopuksi, miten onnistuit tehtävässäsi. Myös yleisölle kannattaa antaa pieniä tehtäviä, jotta mielenkiinto pysyy yllä. Ehkäpä haluat opettaa yleisölle jonkin kädentaitoja vaativan tehtävän. Tai esitellä, miten valmistuu herkullinen smoothie, ja pitää pienet maistiaiset esitelmäsi päätteeksi.

4. Luonnostele esitelmäsi paperille ja hanki kaikki tarvittavat välineet, joita siihen tarvitset. Voit pyytää kaverisi koeyleisöksesi, jos kaipaat harjoitusta. Esitelmästä tulee luontevampi, jos et lue sitä suoraan paperista, vaan kerrot tehtävästä omin sanoin. Tarvittaessa voit käyttää pientä muistilappua.

5. Esitelmäsi päätteeksi voit kysyä yleisöltäsi, jos heillä on kysymyksiä tai kommentteja esitelmään liittyen.  

Pohdittavaksi

Arvioi, miten onnistuit esitelmässäsi? Mikä siinä oli hyvää? Missä olisi parantamisen varaa?