2. Metsä ja luonto
Taso: A

Roskat roskikseen (ryhmätehtävä)

Roskat roskikseen (ryhmätehtävä)

Metsäretkellä on jännittävää tarkkailla eläinten jälkiä ja ääniä, mutta oletko huomannut, kuinka paljon ihmisen jättämiä jälkiä metsästä löytyy? 

Tällä retkellä tarkkaillaan ihmisten metsään jättämiä jälkiä. Niitä löytyy joka paikasta. Keskustelkaa ennen lähtöä siitä, miten metsässä voi liikkua jälkiä jättämättä ja millaisia asioita meistä jokainen voi tehdä metsän puhtauden eteen.

 

Tee näin

  1. Kiinnittäkää huomiota metsässä oleviin erilaisiin asioihin, jotka ovat ihmisten aiheuttamia.
  2. Kerätkää muovikassiin jokainen roska, jonka löydätte metsässä kulkiessanne.
  3. Vertailkaa roskasaalistanne evästauolla. Pohtikaa, miksi roskat oli jätetty metsään ja mitä jäljet kertoivat roskien jättäjistä. Mitä muita ihmisen jättämiä jälkiä huomasitte kuin roskat? Huolehtikaa siitä, että jokaisen omat eväsroskat menevät roskakassiin.

Pohdittavaksi

Millaisia ajatuksia ja tunteita metsäretki herätti? 

Vinkki: Tutustukaa roska päivässä -liikkeeseen ja liittykää mukaan. Vuonna 2000 Suomessa perustettu Roska päivässä -liike on saanut monen roskaajan muuttamaan tapojaan. Liittyminen liikkeeseen on helppoa. Jäseneksi pääsee, kun lupaa nostaa päivittäin yhden roskan maasta roskiksiin ja haastaa mukaan liikkeeseen vähintään yhden uuden ihmisen. Lisätietoja: http://www.roskapaivassa.net