7. Viestintä ja vuorovaikutus
Taso: B

Saunan lämmitys – hyvinvointi

Saunan lämmitys – hyvinvointi

Suomalaisille sauna on rauhoittumisen, puhdistumisen ja hyvänolon paikka. Valmistele lämmin sauna yllätykseksi muulle perheelle. 4H:n arvoissa sanotaan, että hyvinvointi muodostuu siitä, että ihmisellä on hyvä olo ja hän pystyy tuomaan hyvää oloa myös muille.

Tee näin

  1. Hae puoli ämpärillistä rahkasammalta saunalle, se imee itseensä huonoja hajuja saunasta ja raikastaa ilman. Rahkasammalta löytyy suolta tai märästä korpimetsästä.  Ota huomioon jokamiehenoikeudet: sammalia ja jäkäliä ei saa kerätä ilman maanomistajan lupaa.
  2. Samalla reissulla voit kerätä vihtaa tai vastaa varten koivunoksia ja sitoa ne tiiviiksi kimpuksi narulla. Käytä puukkoa varoen. Ota samasta koivusta vain muutamia oksia – näin koivu kestää oksien menetyksen, eikä vaurioidu. Eläviä oksia ei saa ottaa ilman maanomistajan lupaa.
  3. Tee yrttijalkakylvyt. Kerää ruusun terälehtiä, mesiangervoa, nokkosta, voikukanlehtiä, piharatamoa, koivunlehtiä, maitohorsmaa, minttua, apilankukkia yms. Puista ei saa kerätä lehtiä eikä neulasia ilman maanomistajan lupaa. Älä kerää myöskään myrkyllisiä kukkia, kuten kieloa, näsiää, leinikkiä tai suokortetta.
  4. Nyt sauna lämpiämään.
  5. Laske vateihin tai ämpäreihin vettä. Laita myös rahkasammalen päälle kylmää vettä.
  6. Laita yrtit ja 2 rkl merisuolaa kuhunkin vatiin, jalkakylpyjä varten.
  7. Laita vihta ämpäriin kuumaan veteen likoamaan.
  8. Varaa raikasta vettä juotavaksi pukuhuoneen puolelle.
  9. Laita laudeliinat lauteille ja muista puhtaat pyyhkeet. Kun sauna on lämmin, kutsu perheesi nauttimaan saunasta.

Pohdittavaksi

Mieti, miksi saunasta tulee niin hyvä olo?