8. Ympäristö ja kierrätys
Taso: A

Aistiretki lähiympäristöön (ryhmätehtävä)

Aistiretki lähiympäristöön (ryhmätehtävä)Aistiretki lähiympäristöön (ryhmätehtävä)Aistiretki lähiympäristöön (ryhmätehtävä)Aistiretki lähiympäristöön (ryhmätehtävä)Aistiretki lähiympäristöön (ryhmätehtävä)

Metsään ja omaan lähiympäristöön voi tutustua monella tavalla aistien avulla. Sieltä löytää paljon hajuja, makuja, muotoja ja ääniä! Lähde kokeilemaan taitojasi esimerkiksi tunnusteluradalle. Tämän tehtävän voi tehdä porukalla 4H-kerhossa.

Tee näin

Tehtävä suoritetaan niin, että polun tekee joko ohjaaja tai jotkut kerholaisista. Rastikohtien välimatka voi olla esimerkiksi parikymmentä metriä. Etenemisvauhti retkellä saa olla rauhallinen, jotta kaikki ehtivät keskittyä kunnolla tehtävien tekemiseen. Muistiinpanot tehdään aistiradan aikana.

Tee näin:

Valitse alue, jossa tehtävät on helppo suorittaa, esim. tunnusteluradalle pitää olla melko tasainen maasto.

1. Ensimmäinen rasti: Sido paksu naru kahden puun välille noin puolen metrin korkeudelle maasta tai kolmen puun välille L-kirjaimen muotoon. Sido tämän jälkeen narun pätkät esim. metrin välein kiinni paksuun naruun niin, että narujen alapäät saa sidottua johonkin maassa olevaan kasviin tms. Valitse tunnistettavat kasvit/kävyt yms. ja sido naru niihin kiinni. Voit käyttää kasvien lisäksi lelua tai muita esineitä. Näin saat tunnusteluradasta hauskemman!

Tehtävän kulku: Ppastaja sitoo sokkokävelijän silmät liinalla ja taluttaa hänet radan alusta loppuun niin, että sokkokävelijä etenee narusta kiinni pitäen. Kun ensimmäinen solmukohta tulee vastaan, sokkokävelijä lähtee tunnustelemaan narunpätkää alaspäin siihen saakka, kunnes vastaan tulee naruun sidottu kasvi tms. Sokkokävelijä kertoo sitten opastajalle, mikä kasvi hänen mielestään on kyseessä, ja opastaja kirjoittaa sen tehtäväpaperille.

2. Toinen rasti: Etsi haistelutehtävään tuoksuvia kasveja ja murskaa niitä hieman käsissäsi. Laita ne sitten pieniin purkkeihin ja aseta purkit esim. kiven tai kannon päälle.

Tehtävän kulku: Kun haistelija tulee tämän tehtävän kohdalle, opastaja raottaa hieman purkin kantta hänen nenänsä alla, mutta ei näytä purkin sisältöä. Haistelija kirjoittaa arvaamansa tai tunnistamansa tuoksut muistiin.

3. Kolmas rasti: Laita eri marja- tai mehulajit omiin astioihinsa. Voit myös sekoittaa eri mehuja keskenään tehtävän vaikeuttamiseksi. Jos käytät marjoja, maistelija suorittaa tehtävän silmät sidottuina tai suljettuina.

Tehtävän kulku: Opastaja voi tehdä marjamehut kannuihin ja kaataa niistä jokaiselle muovimukiin pienen makunäytteen. Maistelujen välillä maistelija voi juoda hieman vettä, jotta hän erottaa eri maut toisistaan.

4. Neljäs rasti: Kasvialuerajaus sinun kannattaa tehdä paikalle, jossa on mahdollisimman paljon eri kasvilajeja. Tehtävässä on tarkoitus havainnoida, mitä kasveja on rajatun alueen sisällä eniten ja mitä vähiten.

Tehtävän kulku: Tässä tehtävässä pohditaan kasvien kilpailua elintilasta. Kerholaisten tulee narulla tai oksilla rajatun alueen kohdalla miettiä, minkälaiset kasvit viihtyvät kyseisellä maaperällä ja miksi. Tärkeintä ei ole lajien tunnistus, vaan tietää esim. mihin ryhmään ne kuuluvat (varpuihin, ruohoihin, kukkakasveihin vai sammalkasveihin). Kerholaisten tulee tutkia, minkä kasviryhmän lajeja kasvaa runsaimmin rajatun alueen sisällä.

5. Viides rasti: Viimeisenä tehtävänä on lintujen äänten tunnistus tai mielikuvituslinnun piirtäminen äänen perusteella. Nauhoita viisi tutun linnun ääntä (mukana voi tietysti olla myös outoja ääniä) tai lataa linnun laulua netistä. Varaa rastille kynien ja paperin lisäksi piirustusalustoja.

Tehtävän kulku: Kuuntelija yrittää tunnistaa lintuja äänen perusteella. Suoritus on hyväksytty myös, jos kuuntelija keksii kokonaan uuden lintulajin ja piirtää sen paperille ja keksii sille nimen. Tämä tehtävä voidaan tarvittaessa suorittaa myös sisätiloissa. Jos luonnosta kuuluu linnunlaulua, voi kuuntelija kuunnella myös sitä ja arvailla lajia.

Pohdittavaksi

  1. Mitä esineitä tunnistit tunnusteluradalla? Luettele.
  2. Mitkä tuoksut tunnistit haistelutehtävässä? Luettele.
  3. Mikä marjamehu/marjat maistuivat parhaalle?
  4. Luettele mitä kasveja tunnistit rajatulla alueella?
  5. Tunnistitko yhtään visertäjää vai keksitkö kuuntelutehtävässä ihan oman lintulajin?