1. Kasvit ja viljely
Taso: B

Kasvien kerääminen

Kasvien kerääminen

Kasvien kerääminen on hauska tapa viettää kesäinen päivä; linnut laulavat, mehiläiset surisevat ja heinäsirkat sirittävät. Kerää kasvit muovipussiin tuoreuden takaamiseksi tai tee helppo kannettava kasvipuristin.

Muista myös kysyä kasvien keräämiseen lupa, varsinkin viljelymaiseman kasveja kerättäessä.

Tee näin

1. Kerää kasvit mieluiten niiden kukinta-aikaan, jolloin tunnistat ne parhaiten. Kerää pienikokoiset kasvit kokonaisina niin, että myös juuria tulee kasvin mukaan. Taittele pitkä kasvi tai ota siitä sekä latva- että tyviosaa talteen. Kerättävän kasvin tulee olla ehjä, terve ja tyypillinen kasviyksilö.

2. Kerää kasvit kuivalla säällä ja puhdista niistä mahdolliset roskat esim. multa. Kerää kasvit isoihin muovipusseihin ja sulje pussi, jolloin kasvit eivät heti pääse lakastumaan. Asettele kasvit heti keräysretken jälkeen hyvin kuivausalustalleen.

3. Voit kerätä kasvit myös suoraan kantopuristimeen. Kantopuristimen voit rakentaa itse. Kantopuristin rakentuu kahdesta kovalevystä, joiden välissä on esim. sanomalehtipaperia ja kiristyshihnat puristimen kiristämiseen.

4. Kerätessäsi samanaikaisesti useampia kasveja kirjoita kasvin nimi, kasvupaikka ja keräyspäivämäärä sekä muut mahdolliset muistiinpanot erilliselle paperille, josta tiedot on helppo siirtää kasvioon.

Pohdittavaksi

Mitkä kasviluettelon kasvit olivat sinulle entuudestaan tuttuja? Mitkä kasvit tunnistit ilman apua luonnossa?