1. Kasvit ja viljely
Taso: B

Kasvien kuivaaminen

Kasvien kuivaaminen

Jotta itse kerätyt kasvit myös säilyisivät, kannattaa ne kuivata huolellisesti. Tässä tehtävässä opit kasvien kuivaamisen salat.

Kuivatuista kasveista saat kasattua kasvion eli herbaarion.

Tee näin

1. Aseta sanomalehtipaperi kovalevyn päälle ja sanomalehtipaperin päälle valkoinen paperi. Valkoinen paperi estää lehden painomusteen siirtymisen kuivattavaan kasviin. Aseta ja oio kasvi siististi valkoisen paperin päälle. Kasvin paksuja kohtia, lähinnä juuria, voit hieman ohentaa terävällä veitsellä. Pyri saamaan kasvin lehden ylä- ja alapinnat hyvin esille. Kukinnosta tulisi näkyä yläpinta ja sivu.

2. Pane kasvin päälle taas valkoinen paperi ja sanomalehtipaperia. Voit tehdä useita samanlaisia kerroksia. Aseta lopuksi kovalevy päällimmäiseksi ja sen päälle painot esimerkiksi painavia kirjoja. Jos käytössäsi on kasvipaino, käytä sitä.

3. Parhaan tuloksen saat pitämällä kasveja löyhässä puristuksessa noin vuorokauden. Oio tämän jälkeen kasvissa olevat kurtut ja pane kasvit voimakkaaseen puristukseen. Vaihda papereita välillä, etteivät kasvit homehdu ja tummu. Kasvit säilyttävät parhaiten värinsä, kun kuivaat ne ilmavassa paikassa huoneen lämmössä.

4. Anna kasvien olla puristuksessa, kunnes ne ovat täysin kuivia. Kasvi on kuiva, kun kasvin pehmeät osat eivät taivu vartta varovasti kohotettaessa.

Pohdittavaksi

Miten mielestäsi onnistuit kasvien kuivaamisessa? Mikä oli haastavin kasvi kuivata?