1. Kasvit ja viljely
Taso: B

Kasvion tekeminen

Kasvion tekeminen

Herbaario nimi tulee sanasta herba eli kasvi. Kasviossa kuivatut kasvisi säilyvät järjestyksessä. Ryhmittele kasvit omiin osioihin. Askartele kasviollesi kauniit kannet tai kerää kasvit kansioon.

Kasviota on mukava katsella myöhemmin ja muistella keräysretkiä. Voit täydentää kasvio kokoelmaasi vähän kerrallaan.

Tee näin

1. Siirrä kuivat kasvit A4 kokoiselle vaalealle kartongille. Laita jokaiselle pahville vain yksi kasvi. Kiinnitä kasvi kartongille kontaktimuovilla tai teipin paloilla. Ole varovainen ja huolellinen kasveja kiinnittäessäsi, koska kuivat kasvit rikkoutuvat herkästi. Kontaktimuovin laittoa sinun kannattaa harjoitella ennen kuin aloitat kasvien kiinnittämisen kasvioon.

2. Kiinnitä tarra tai nimilappu kartongille kasvin viereen. Voit valmistaa nimilappuja tietokoneella ja tulostaa ne paperille tai kirjottaa laput käsin. Nimilapussa olisi hyvä olla:

  • kasvin suomalainen ja tieteellinen nimi
  • kasvin keräysaika ja paikka (paikkakunta ja kylän nimi)
  • lisäksi voit luonnehtia kasvupaikkaa ja kertoa kerääjän nimen

3. Kokoa kasvipahvit kasvioksi ja lisää kasvikuvaukset (kuvat ja selostus) mukaan. Ryhmittele kasvit omiin osioihinsa eli piha-alueen kasvillisuuteen, puihin, viljelymaiseman kasvillisuuteen, tienvarsiin, niittyihin ja pientareisiin sekä lähimetsän kasvillisuuteen.

Pohdittavaksi

Esittele kasviosi perheellesi. Mikä oli hauskin vaihe kasvion kokoamisessa?