5. Käsityö ja teknologia
Taso: B

Grillauskepit

Grillauskepit

Keväällä, kun kuori irtoaa pajusta helposti, on hyvä ajankohta tehdä kesäksi upeat, koristeelliset makkara- ja tikkupullakepit. Puukon kanssa kannattaa aina muistaa olla varovainen. Vuole aina itsestäsi poispäin. Pistä puukko aina tuppeen, kun et enää käytä sitä.

Tee näin

Makkarakeppiä varten tarvitset Y-haaraisen kepin. Tikkupullaa varten sopii suora, oksaton keppi.

Kepit voi koristella kahdella eri tavalla. Noudata A-ohjeita silloin, kun kuori ei irtoa kovin helposti. B-ohjeet toimivat keväällä juuri ennen lehtien puhkeamista, jolloin kuori irtoaa parhaimmin.

Vaihtoehto A

  • Poista kepeistä kuori niistä kohdista, jotka ovat ruoan kanssa kosketuksissa. Vuole nämä kohdat teräviksi.
  • Koristele keppien kuorelliset varret viiltämällä niihin kuvioita ja poistamalla kuorta. Voit tehdä kaikille omat kepit. 

Vaihtoehto B

  • Poista kepeistä kuori niistä kohdista, jotka ovat ruoan kanssa kosketuksissa. Vuole ne teräviksi.
  • Suunnittele koristeet ja päätä niiden paikat.
  • Viillä puukolla koristeaiheen ääriviivat. Naputtele tämän jälkeen puukon päällä varovasti kuorta. Kostuta välillä kuorta, jotta se ei halkeaisi.
  • Irrota kuori puukon kärjellä ja vedä varovasti hapsutettu osa pois.

Pohdittavaksi

Yritysidea! Grillikeppejä kesäjuhlille. Tee suunnitelma:

  • Missä keppejä myydään?
  • Keitä ovat mahdolliset ostajat?
  • Paljonko keppi maksaa?
  • Voisiko kepin kanssa myydä myös makkaraa?