2. Metsä ja luonto
Taso: B

Retkivälineiden huolto

Retkivälineiden huolto

Jotta retkivälineistä olisi iloa pitkään ja jotta ne toimisivat niin kuin niiden kuuluu, on niitä huollettava oikein. Ennen retkeä tarkistetaan, että varusteet ovat kunnossa. Retken jälkeen puhdistetaan sekä kuivataan likaantuneet ja kastuneet varusteet. Retkivälineiden huolto on osa retkeä. 

Retkivarusteiden huollossa on oleellista tarttua toimeen heti eikä vasta ennen seuraavaa reissuun lähtöä. Kosteita ja likaisia varusteita ei kannata jättää reppuun muhimaan eväsleipien kanssa.

Tee näin

  1. Tee retkivälineillesi huoltokirja, jossa jokaisella varusteella on oma sivunsa. Voit tehdä huoltokirjan tavalliseen vihkoon tai tietokoneelle.
  2. Tee huoltokirjaasi hoito-ohjeet ainakin seuraaville retkivarusteille: makuupussi, makuualusta, puukko, ruokailuvälineet, taskulamppu/otsalamppu, reppu tai rinkka, retkivaatteet ja retkijalkineet.
  3. Merkitse huoltokirjaan jokaisen retken jälkeen suoritettavat perushuoltoon kuuluvat toimenpiteet (esim. puhdistus) ja harvemmin tehtävät ns. kausihuollot (esim. makuupussin pesetys tai taskulampun pattereiden vaihto).

Tietoa retkivarusteiden oikeasta huollosta saat esimerkiksi retkeilyä käsittelevistä kirjoista, netistä ja varusteiden myyjiltä ja valmistajilta. Muun muassa näistä kirjoista voit katsoa retkivarusteiden huolto-ohjeita: 

  • Olli Aulio: Suuri retkeilykirja
  • Olli Aulio: Partiolaisen kirja 
  • Nalle Corander: Retkeilijän erätaidot 1 & 2

Pohdittavaksi

Miksi retkivälineiden huolto on tärkeää?