2. Metsä ja luonto
Taso: B

Nuotio

Nuotio

Nuotion teko on tärkeä selviytymistaito. Sen lämmössä valmistetaan ruokaa ja kuivataan kastuneet varusteet. Se myös valaisee ja lämmittää retkeilijää. 

Palaakseen hyvin nuotio tarvitsee riittävästi puuta ja happea. Tuli tarttuu nopeasti kuiviin sytykkeisiin. Myös polttopuiden on oltava kuivia ja riittävän pieniksi pilkottuja, jotta sytykkeistä ensimmäisenä nousevat liekit leviävät niihin. Nuotion rakenne ei saa olla niin harva, että liekit eivät yletä puihin, tai niin tiivis, että tuli tukahtuu puiden alle.

Valitse nuotion paikaksi valmis nuotiopaikka, jos mahdollista. Mikäli teet nuotion metsään, poista riittävän laajalta alueelta heinät ja sammalkerros eli kaikki sellainen, joista tuli voisi lähteä leviämään. Sytytä nuotio paljaalle maalle. Kuori sammalkerros pois yhtenäisenä mattona, jotta saat peiteltyä nuotiosi jäljet mahdollisimman huomaamattomiksi. Varaa nuotion lähelle sammutusvettä. Muistathan, että nuotion sytyttämistä varten tarvitset maanomistajan luvan ja nuotiota ei voi tehdä metsäpalovaroituksen aikana!

Tee näin

  1. Kerää kasa sopivia polttopuita ja sytykkeitä.
  2. Valitse nuotiollesi sopiva paikka, voit myös käyttää valmista nuotiopaikkaa.
  3. Kasaa puut haluamasi näköiseksi rakennelmaksi, laita sytykkeet paikoilleen ja sytytä nuotio. Käytä vain luonnosta saatavia sytykkeitä ja tulitikkuja, älä käytä sytytyspaloja tai -nesteitä.
  4. Nautiskeltuasi nuotion lämmöstä sammuta nuotio huolellisesti. Kastele nuotion pohja ja ympäristö kunnolla, jotta mitään ei varmasti jää kytemään. Peittele märkä nuotion paikka lopuksi sammalilla ja pintakasvillisuudella, jotka poistit nuotion tekoa varten.

Pohdittavaksi

Mitä voi seurata, jos nuotio sammutetaan huolimattomasti?