2. Metsä ja luonto
Taso: B

Nuotion sytytys ilman tulitikkuja

Nuotion sytytys ilman tulitikkuja

Esi-isillämme ei ollut tulitikkuja. Tulen sytytys sujui heiltäkin, vaatien tosin hieman suurempaa vaivannäköä kuin tikun raapaiseminen. Tulenteko ilman tulitikkuja sujuu tämän päivän retkeilijältäkin. Hommassa saattaa tosin hiki nousta otsalle. Hyviin sytykkeisiin pitää panostaa erityisen paljon kun tehdään tulta kivikauden asukkaiden malliin. 

Muista tulta tehdessäsi turvallisuusseikat. Myös esi-isämme saivat aikaan metsäpaloja holtittomalla tulenkäytöllä. Muista ehdottomasti kysyä maanomistajan lupa tulentekoon ennen kuin alat sytyttää tulta. Tätä tehtävää ei saa tehdä metsäpalovaroituksen ollessa voimassa!

Tee näin

Sytytä nuotio ilman tulitikkuja käyttäen apunasi jousta, polttolasia tai jotakin muuta vaihtoehtoista keinoa. Raivaa ensin maa riittävän isolta alueelta paljaaksi, jotta tuli ei pääse leviämään vaarallisesti. 

Jousi 

Tulen sytyttäminen jousella perustuu kitkaan. Jousen avulla pyöritetään keppiä aluspuussa riittävän lujaa ja kauan. Jousen pyörittämän puukepin ja aluspuun välille syntyy kitkaa ja kun kokeilet pyörittämääsi keppiä, huomaat, että se on ihan kuuma. Jatka kepin pyörittämistä ja asettele herkästi syttyvää materiaalia, esimerkiksi kuivaa heinää, kepin tyveen.

Tulen sytyttäminen näin vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Ennen pitkää uurastus palkitaan ja heikko savu ja pienet liekit kertovat sytytyksen onnistumisesta. Sitten vain ruokkimaan tulta yhä isommilla sytykkeillä ja lopulta polttopuilla. 

Polttolasi 

Suurennuslasin käyttäminen polttolasina on vanha jekku, mutta sitä voi käyttää hyödyllisestikin. Riittävän pienet sytykkeet ja kärsivällisyys ovat valttia. Kannattaa varata aimo kasa pientä sytykesilppua ennen varsinaiseen sytytyshommaan ryhtymistä. 

Retkeilykirjoista ja netistä saat tietoa erilaisista nuotionsytytyskikoista. Tässä kaksi hyvää kikkaa, joita voit kokeilla.

Pohdittavaksi

Millä muulla keinolla tulen voisi saada syttymään ilman tulitikkuja?