2. Metsä ja luonto
Taso: B
Ruoka maistuu ulkoilmassa parhaalta eikä mikään kasvata ruokahalua niin kuin reipas patikointi. Illan hämärtyessä on aika leiriytyä ja palkita itsensä hyvällä ruoalla. Retkiruoan ei tarvitse olla ”lisää vain vesi” -tyyppistä pöperöä, vaan metsässä voit loihtia mitä herkullisimpia aterioita. Nuotiolla kokkaaminen vaatii pientä viitseliäisyyttä, mutta vaivannäkö palkitaan. Esimerkiksi hiilloksessa haudutetut perunat ja loimukala vievät kielen mennessään – suklaabanaanista puhumattakaan.
Valmista itsellesi sekä ystävillesi tai perheellesi ruokaa nuotiolla. Ensimmäisellä kerralla voit valmistaa jotakin yksinkertaisempaa. Taitojen karttuessa voit tarjoilla nuotiolla valmistettuna vaikka neljän ruokalajin illallisen.
Keittokirjoista ja retkeilyoppaista löydät nuotioruokien ohjeita. Alla on muutamia helppoja ja herkullisia reseptejä. Kehittele itse omat bravuuriruokasi nuotiokokkausta varten.
Liha-kasvisnyytit
Sekoita liha ja kasvikset keskenään. Revi foliosta palasia, joille jaat seoksen. Kiedo foliot nyyteiksi ruoan ympärille ja lisää nyyttien ympärille vielä kerros tai pari foliota. Hautaa nyytit syvälle hiillokseen. Seuraa ruuan kypsymistä avaamalla välillä joku nyyteistä. Lihapalojen ja kasvisten koosta riippuen ruoan kypsyminen kestää puolesta tunnista tuntiin.
Tuhkaperunat
Hautaa pestyt perunat joko sellaisinaan tai alumiinifolioon kiedottuina hiillokseen. Perunoiden koosta riippuen kypsyminen kestää puolesta tunnista tuntiin. Tee kypsään perunaan viilto, laita siihen voita ja nautiskele. Lisää tarvittaessa suolaa.
Loimukala
Tee puuhun reiät puutappeja varten. Kiinnitä kalafile puuhun puutapeilla, nahkapuoli puuhun päin. Aseta kala kypsymään nuotion lämpöön. Ripottele mausteeksi suolaa ja herkuttele.
Suklaabanaani
Tee banaanin kylkeen puukolla viilto. Täytä viilto suklaapaloilla ja aseta banaani nuotion lämpöön tai hiillokselle. Herkku on valmista, kun suklaa on sulanut ja banaani muuttunut ruskeaksi. Lusikoi banaanin sisältö suuhusi. Huom. Paras tulos syntyy miedolla lämmöllä. Älä laita banaania liekkien ulottuville tai punaisena hehkuvalle hiillokselle, vaan hiukan sivumpaan.
Suomen 4H-liitto
Karjalankatu 2A 00520
Helsinki