2. Metsä ja luonto
Taso: B

Herkkuja nuotiolla

Herkkuja nuotiollaHerkkuja nuotiolla

Ruoka maistuu ulkoilmassa parhaalta eikä mikään kasvata ruokahalua niin kuin reipas patikointi. Illan hämärtyessä on aika leiriytyä ja palkita itsensä hyvällä ruoalla. Retkiruoan ei tarvitse olla ”lisää vain vesi” -tyyppistä pöperöä, vaan metsässä voit loihtia mitä herkullisimpia aterioita. Nuotiolla kokkaaminen vaatii pientä viitseliäisyyttä, mutta vaivannäkö palkitaan. Esimerkiksi hiilloksessa haudutetut perunat ja loimukala vievät kielen mennessään – suklaabanaanista puhumattakaan.

Tee näin

Valmista itsellesi sekä ystävillesi tai perheellesi ruokaa nuotiolla. Ensimmäisellä kerralla voit valmistaa jotakin yksinkertaisempaa. Taitojen karttuessa voit tarjoilla nuotiolla valmistettuna vaikka neljän ruokalajin  illallisen.

Keittokirjoista ja retkeilyoppaista löydät nuotioruokien ohjeita. Alla on muutamia helppoja ja herkullisia reseptejä. Kehittele itse omat bravuuriruokasi nuotiokokkausta varten. 

Liha-kasvisnyytit   

  • maustettua, suikaloitua lihaa n. 300 g (possua, broileria tai nautaa)
  • suikaloituja kasviksia n. 500 g (porkkanaa, lanttua, paprikaa, sipulia, kesäkurpitsaa)
  • alumiinifoliota
  • hyvä hiillos 

Sekoita liha ja kasvikset keskenään. Revi foliosta palasia, joille jaat seoksen. Kiedo foliot nyyteiksi ruoan ympärille ja lisää nyyttien ympärille vielä kerros tai pari foliota. Hautaa nyytit syvälle hiillokseen. Seuraa ruuan kypsymistä avaamalla välillä joku nyyteistä. Lihapalojen ja kasvisten koosta riippuen ruoan kypsyminen kestää puolesta tunnista tuntiin. 

Tuhkaperunat 

  • perunoita 1–2 kpl syöjää kohti, jauhoinen lajike, esim. Rosamunda sopii hyvin
  • voita tai margariinia tai maustettua tuorejuustoa
  • (suolaa)
  • alumiinifoliota
  • hyvä hiillos 

Hautaa pestyt perunat joko sellaisinaan tai alumiinifolioon kiedottuina hiillokseen. Perunoiden koosta riippuen kypsyminen kestää puolesta tunnista tuntiin. Tee kypsään perunaan viilto, laita siihen voita ja  nautiskele. Lisää tarvittaessa suolaa. 

Loimukala 

  • kalafilee tai -fileitä (esimerkiksi lohta, kirjolohta, ahventa tai siikaa, joko ostettuna tai itse kalastettuna)
  • suolaa
  • puhdas, käsittelemätön laudankappale tai halko
  • puutappeja
  • loimuava nuotio

Tee puuhun reiät puutappeja varten. Kiinnitä kalafile puuhun puutapeilla, nahkapuoli puuhun päin. Aseta kala kypsymään nuotion lämpöön. Ripottele mausteeksi suolaa ja herkuttele.

Suklaabanaani 

  • 1 banaani syöjää kohti
  • n. 10 palaa suklaata
  • nuotio tai hiillos

Tee banaanin kylkeen puukolla viilto. Täytä viilto suklaapaloilla ja aseta banaani nuotion lämpöön tai hiillokselle. Herkku on valmista, kun suklaa on sulanut ja banaani muuttunut ruskeaksi. Lusikoi banaanin sisältö suuhusi. Huom. Paras tulos syntyy miedolla lämmöllä. Älä laita banaania liekkien ulottuville tai punaisena hehkuvalle hiillokselle, vaan hiukan sivumpaan.

Pohdittavaksi

  1. Mitä ruokaa valmistit? 
  2. Miltä ruoka maistui, piditkö siitä? 
  3. Jos teit jotakin muuta ruokaa kuin yllä kuvatut, kirjoita resepti ja valmistusohjeet ylös. Voit myös jakaa ne muiden nähtäville lisäämällä ne palautukseesi.