2. Metsä ja luonto
Taso: B

Vesistön ylitys

Vesistön ylitys

Joskus retkellä tulee vastaan järvi tai lampi, jonka yli on päästävä. Jos venettä ei ole näkyvissä, neuvokas retkeilijä väsää rinkkalautan tai donitsin. Rinkkalautta ja donitsi ovat tilapäisiä aluksia, joilla ei kannata lähteä seilaamaan kovin suurelle järvenselälle. Niillä pääsee kuitenkin näppärästi pienen vesistön yli silloin, kun kiertäminen toisi liian suuren lisälenkin kulkijan reittiin. Rinkkalautta tai donitsi on mukava rakentaa ihan huvikseenkin kavereiden kanssa kesäisellä retkellä, jolloin pieni kastuminen ei haittaa.

Tämän tehtävän tekijän on osattava uida hyvin!

Tee näin

Valmista näiden ohjeiden mukaan joko rinkkalautta tai donitsi. Voit valmistaa myös jonkin muun tilapäisen välineen vesistön ylitykseen. Älä ikinä tee tätä tehtävää yksin. Muista turvallisuusseikat ja käytä pelastusliivejä lähtiessäsi ylittämään vesistöä.

Rinkkalautta

 1. Pakkaa kumpikin rinkka kahteen jätesäkkiin ja sulje säkkien suut ilmastointiteipillä. Säkkeihin saa jäädä ilmaa, ne parantavat lautan kelluvuutta.
 2. Tee rangoista luja kehikko, jonka päälle sijoitat rinkat. Sido rinkat naruilla kiinni rankoihin.
 3. Nosta rakennelma pressun keskelle ja kiedo pressu rakennelman ympärille mahdollisimman tiukasti. Lautta on valmis. 
 4. Kiinnitä lauttaan naru, jolla toinen vesistön ylittäjä saa vedettyä lautan itselleen toista ylitystä varten. Kiinnitä naru kunnolla lauttaan! Melana voit käyttää rullalle käärittyä makuualustaa. Melan voit valmistaa myös kaksihaaraisesta oksasta, muovipussista ja narusta. Ja ei muuta kuin vesille!

Donitsi  

Donitsin tekeminen vie hieman kauemmin aikaa kuin rinkkalautan teko, mutta hyvin tehtynä se kannattelee muutamaa retkeilijää tavaroineen. 

 1. Laita puukeppejä pystyyn maahan kahteen sisäkkäiseen ympyrään.
 2. Kasaa keppien väliin oksia ja havuja ikään kuin tiiviiksi seppeleeksi. Sido ”seppele” narulla kestäväksi. Kiinnitä seppeleen päälle rankoja, jotta saat donitsiisi pohjan.
 3. Nosta rakennelma keppien välistä pressun päälle, pohjalle tulee tietysti se puoli, johon rangat on kiinnitetty. Kiedo pressu rakennelman ympärille mahdollisimman tiiviisti ja sido lujasti naruilla.
 4. Hilaa donitsi vesille ja hyppää kyytiin. Melana voit käyttää rullalle käärittyä makuualustaa. Melan voit valmistaa myös kaksihaaraisesta oksasta, muovipussista ja narusta.

Pohdittavaksi

 1. Millaisen ylitysvälineen rakensit?
 2. Millainen oli sen vesikelpoisuus?
 3. Kestikö alus hajoamatta toiselle rannalle?
 4. Pääsitkö itse kastumatta toiselle puolelle?
 5. Kuinka hyvin aluksesi totteli melan ohjausta?