5. Käsityö ja teknologia
Taso: B

Linnunpelätin

Linnunpelätin

Mansikkamaalla vierailee usein kutsumattomia vieraita: linnut käyvät syömässä mansikoita. Tee mansikkamaalle pelottava linnunpelätin, joka hätistele tunkeilijat tiehensä. Pientä pelätintä voit käyttää karkottamaan tunkeilijat myös omasta huoneestasi.

Linnunpelätin voi muistuttaa esimerkiksi haukkaa. Tässä pelättimessä on lisäksi cd-levyistä leikattuja, välkehtiviä paloja. Vanhoja cd-levyjä löydät ehkä vanhempiesi varastoista, kysy ensin kumminkin lupa. Myös kirpputoreilta saa cd-levyjä halvalla. Voit myös käyttää muitä valoa heijastavia meteriaaleja, kuten säilykepurkin kansia, vanhoja aterimia tai lasihelmiä.

Tee näin

  1. Suunnittele pelätin ensin paperille. Piirrä suunnittelemasi kuvio paperille ja leikkaa irti.
  2. Ota noin 250 mm x 700 mm vaneria (paksuus 6−8 mm). Paperimallia apuna käyttäen piirrä kuvio vanerille ja sahaa se irti. Hio levyn reunat ja terävät kohdat.
  3. Leikkaa vanhoista cd-levyistä paloja tai käytä kokonaisia levyjä.
  4. Poraa reiät vanerikuvion alalaitaan ja cd-levyn kappaleiden yläosaan.
  5. Naulaa vanerikuvio kiinni etupuoleltaan 1,5 metriseen puukeppiin (halkaisijaltaan 30−40 mm) vähintään 30 mm:n nauloilla. Jos naulat ovat liian pitkiä, käännä naulojen päät puuta vasten. Voit myös sitoa pelättimen kasvimaan yläpuolelle.
  6. Sido langalla tai siimalla kappaleet vanerikuvioon.
  7. Sijoita pelätin sellaiseen paikkaan, että linnut varmasti huomaavat sen.

Pohdittavaksi

Miksi linnunpelätin on parempi tapa torjua kasvimaan tunkeilijoita kuin rastasverkko tai myrkyt?