8. Ympäristö ja kierrätys
Taso: B

Kuunnelma luonnosta

Kuunnelma luonnosta

Tämä tehtävä tehdään ryhmässä, pareittain tai kolmistaan. Paikkoina ovat lähimetsikkö ja kerhopaikka. Kukin ryhmä keksii lyhyen tarinan, jossa on paljon kaikenlaisia ääniä. Aihe voi olla vaikka: Hevonen pulassa, Linnunpoikasten lentoharjoitukset tai Kissanpojat myrskyssä. Tarinasta laaditaan kuunnelma, jonka äänitehosteet saadaan luonnosta ja sen materiaaleista.

Kuunnelman voi esittää muille ryhmäläisille, joiden silmät on sidottu liinalla, tai sen voi äänittää kännykän nauhoitustoiminnolla.

Tee näin

  1. Keksikää tarina, jossa kuvaillaan erilaisia tapahtumia ja ympäristöjä. Kirjoittakaa tarina paperille.
  2. Lähtekää lähimetsään etsimään sopivia äänitehosteita. Niitä voivat olla muun muassa oksien risahtelu, veden solina tai loiskunta, kivien pauke tai putoamiskolina, lehtien havina, oksan raaputus. Maahan pudonneita oksia saa kerätä, mutta kasvavia puita ei saa vahingoittaa. Voitte ottaa myös vettä pulloon ja kiviä taskuun.
  3. Harjoitelkaa tarinan esittämistä äänitehosteiden kanssa.
  4. Esittäkää kuunnelma muille ryhmäläisille, joiden silmät on sidottu, tai äänittäkää se.
  5. Kokeilkaa esittää kuunnelma vielä toisen kerran, mutta nyt ilman puhetta, pelkillä äänitehosteilla. Kukin kuulija kuvittelee itse mielessään tarinan kulun.

Pohdittavaksi

Millä luonnosta löytyvillä äänillä voisit jäljitellä seuraavia: Liikkumista luonnossa? Jotain soitinta? Pään raapimista? Setelin kahinaa? Kännykän viestiääntä? Remonttia?