5. Käsityö ja teknologia
Taso: B

Väriä kassiin

Väriä kassiin

Vaaleaan kassiin tai paitaan saat uuden iloisen ilmeen, kun painat siihen kuvioita valitsemallasi tekniikalla. Koristelkaa kerholaisille oma kerhokassi tai leiriläisille leiripaita.

  • Töpsötys tekniikka: Töpsötä väriä vaahtomuovi palalla. Tällöin kuvioihin ei tule tarkkoja rajoja, vaan niiden reunat ovat utuiset. Tällä tekniikalla et saa tehtyä helposti pieniä kuvioita.
  • Perunatekniikka: Tee perunasta leimasin. Halkaise peruna ja piirrä kuvio perunan sisäpintaan. Leikkaa veitsellä perunaa pois kuvion ympäriltä. 
  • Sabluunatekniikka: Tee sabluuna pahvista tai muovikalvosta. Leikkaa mattopuukolla tai saksilla kalvoon haluamasi kuvion muotoinen aukko.
  • Pensseli tekniikka: Maalaa kuvia pensselillä suoraan kankaalle.

Tee näin

  1. Suojaa työskentelyalue esimerkiksi sanomalehdellä. Laita sanomalehteä myös paidan tai kassin sisään, ettei toinen puoli sotkeudu väristä.
  2. Laita hieman väriä värialustalle (esim. pahvilautaselle).
  3. Valitse painotekniikkasi. A) Kasta vaahtomuovi väriin ja töpötä vaahtomuovia värialustaa vasten, jotta liika väri jää siihen. B) Kasta peruna väriin tai levitä väri siveltimellä perunaan. Paina kankaaseen. Joudut lähes joka kerta lisäämään väriä perunaan. Jos käytät useampaa eri väriä, paina ensin vaaleat värit ja siirry sitten tummiin. C) Töpsötä väriä kankaaseen sabluunan avulla. D) Maalaa vapaalla kädellä pensselillä haluamasi kuvat.
  4. Anna värin kuivua kunnolla. Laita puhdas sanomalehti paidan tai kassin sisään. Halutessasi voit painaa toisellekin puolelle.
  5. Kun väri on kuivunut kunnolla, aseta leivinpaperi kuvioiden päälle ja silitä silitysraudalla. Silittäminen kiinnittää värin kankaaseen pesukoneen kestäväksi. 

Pohdittavaksi

Suunnittele kerhollesi oma logo. Mille materiaalille painaisitte logon?