5. Käsityö ja teknologia
Taso: B

Huovutettu porkkana-avaimenperä

Huovutettu porkkana-avaimenperä

Huovutettu avaimenperä on kätevä! Se ei paina paljon. Löydät sen helposti reppusi pohjalta, koska tuskin mikään muu tavaroistasi tuntuu yhtä miellyttävän pehmeältä.

Tee näin

  1. Mittaa paksuhkosta villalangasta noin 20 cm pätkä vihreän varsiosan sisustaa varten. Varresta tulee kestävämpi, kun sen sisällä on villalanka. Se on myös helpompi huovuttaa.
  2. Kiedo villakuitua tasaisesti ja tiukasti langan ympärille. Pyörittele lankaa lopuksi vielä kämmeniesi välissä nauhaksi.
  3. Kastele villanauhaa saippuavedellä aina kerrallaan yhdestä kohdasta, niin että villa kastuu läpeensä. Hankaa villaa sormissasi niin, että kuidut alkavat kiinnittyä toisiinsa. Etene näin huovuttaen vähitellen nauha kohta kohdalta.
  4. Taivuta villanauha niin, että siitä muodostuu avainrengasta varten lenkki ja kaksi naatinlehteä. Solmi nippu tiukasti villalangalla alaosasta. Jätä villalangan päät roikkumaan noin 5 cm verran. Porkkanan huovuttaminen on helpompaa niiden ympärille.
  5. Kiedo oranssia villakuitua kapeana, ohuena nauhana tiukasti varren ja villalangan ympärille aloittaen ylhäältä. Lisää ohuita hahtuvakerroksia useampia niin, että porkkana kapenee alaspäin.
  6. Aloita huovuttaminen yläpäästä ja ole huolellinen varren ja porkkanan yhtymäkohdassa. Kastele villa saippuavedellä painaen sormilla niin, että villa kastuu läpeensä. Hankaa porkkanaa kunnes kuidut takertuvat toisiinsa ja porkkana alkaa vähän kutistua.
  7. Huovuta porkkana huolella, koska avaimenperänä se joutuu alttiiksi kovalle kulutukselle. Jatka vanuttamista vuoroin kuuman ja kylmän veden alla muokkaamalla. Saippua edistää vanumista.
  8. Tee oranssilla villalangalla pieniä poikittaisia harsinpistoja porkkanaan.
  9. Pujota avainrengas villalenkkiin.

Pohdittavaksi

Värejä muuttamalla ja muotoa hienosäätämällä voit tehdä erilaisia avaimenperiä. Suunnittele, millaisen avaimenperän teet seuraavaksi. Piirrä suunnitelmasi.