8. Ympäristö ja kierrätys
Taso: B

Nyt sytyttää

Nyt sytyttää

Kodin sähkönkulutuksesta eniten kuluu valaistukseen. Hyvä puoli tässä on se, että valaistuksen sähkönkulutusta on helppo pienentää. Kaikkein helpoin keino on tietysti sammuttaa valot silloin, kun niitä ei tarvitse. Jos suomalaiset vaihtaisivat lamppunsa energiansäästölamppuihin, säästettäisiin sähköä Loviisan toisen ydinreaktorin neljännesvuoden tuotannon verran. Viiden hehkulampun (60 W) korvaaminen energiansäästölampulla (11 W) säästäisi rahaa melkein 20 euroa ja hiilidioksidipäästöjä jopa 35 kiloa! Tässä tehtävässä mietitään oman kodin valaistusta sekä erilaisten lamppujen hyviä puolia.

Tee näin

  1. Selvitä, onko kotonasi energiansäästölamppuja.
  2. Tutki kotonasi olevia valokatkaisijoita. Mieti, onko ne sijoiteltu niin, että valojen sammuttaminen on helppoa vai joutuuko esimerkiksi kulkemaan pimeän huoneen läpi. Kirjoita havaintosi muistiin.
  3. Tutki kotonasi olevia lamppuja. Onko huoneissa liikaa tai liian vähän lamppuja? Onko lamput sijoiteltu järkevästi? Kirjoita havaintosi muistiin.

Pohdittavaksi

  1. Miksi kaikki suomalaisten kotien lamput eivät ole energiansäästölamppuja?
  2. Mitä hyviä ja huonoja puolia liiketunnistimen käytöstä valaistuksessa on (eli hämärän/pimeän aikaan valo syttyy automaattisesti havaitessaan liikettä tietyllä alueella)?