2. Metsä ja luonto
Taso: B

Pertti Petäjän strategiset mitat

Katsopas komeaa runkoani! Ei hullumpi, vai mitä? Arvaatko kuinka pitkä oikeasti olen? Kaikki sukulaiseni eivät ole yhtä näyttäviä kuin minä, mutta täytyy tunnustaa, että minuakin komeampia löytyy, ei tosin montaa. Pienen puun pituuden voit helposti määrittää vertaamalla sitä vaikka omaan pituuteesi. Pitkän puun voi mitata esimerkiksi seuraavalla yksinkertaisella tavalla, jota jo esi-isämme käyttivät.

Tee näin

 1. Valitse puu, jonka pituuden haluat mitata. Helpoiten saat mitattua sellaisen puun, joka näkyy kokonaan pitkän matkan päähän ja sijaitsee tasaisella paikalla. On hankalaa mitata puun pituus, jos sen latva tai tyvi jää muiden puiden taakse.
 2. Etsi sitten itsellesi keppi, joka on mahdollisimman suora ja pituudeltaan hieman pidempi kuin käsivartesi.
 3. Asetu seisomaan paikkaan, josta näet hyvin puun tyven ja latvan sekä pääset esteettä kulkemaan puun luo.
 4. Pidä kepistä kiinni. Laita kepin toinen pää poskelle silmän alapuolelle ja pidä käsivartesi suorana.
 5. Käännä keppi pystyyn eteesi peukalon paikkaa muuttamatta. Pidä käsivartesi suorana edessäsi. Tähtää kepin yläpäätä puun latvaan ja peukalosi kohtaa puun tyvelle.
 6. Siirry paikkaan jossa keppi ja puu näyttävät yhtä pitkiltä. Jos puu tulee kepin yli, olet liian lähellä puuta ja sinun pitää siirtyä kauemmaksi puusta. Jos puu taas jää lyhyemmäksi kuin kädessäsi oleva keppi, olet liian kaukana ja sinun pitää siirtyä lähemmäksi puuta. Älä kallista päätäsi kun vertaat kepin ja puun pituutta, se aiheuttaa virheitä mittauksessa. Kun puu ja keppi näyttävät yhtä pitkiltä, olet oikeassa kohdassa. Tältä kohdalta voit nyt mitata matkan puulle. Se on sama kuin puun pituus!
 7. Matkan voit mitata esimerkiksi askelilla ja laskea sitten, montako metriä esimerkiksi 25 askelta on. Mittaa askeleesi mittanauhan avulla. Yritä ottaa tasapitkiä askeleita, tosin se voi olla vaikeaa, jos maasto on epätasaista.

Pohdittavaksi

 1. Kuinka pitkä oli mittaamasi puu? 
 2. Kuinka pitkä on askeleesi?
 3. Mitä puulajia on mittaamasi puu?
 4. Minkä ikäisen arvelet mittaamasi puun olevan?