5. Käsityö ja teknologia
Taso: B

Kierrätyskynttilä

Kierrätyskynttilä

Kynttilöitä on kiva polttaa pimeinä syysiltoina, niillä voi koristaa juhlapöydän tai luoda lämmintä tunnelmaa talviselle pihalle.

Mutta miksi vanhat kynttilänjämät heitetään aina pois? Niistä saa tehtyä helposti uusia kynttilöitä. Valamalla erivärisiä kerroksia saat kauniita kynttilöitä.

Tee näin

  1. Pilko kynttilänjämät pieniksi paloiksi veitsellä ja poista vanhat sydänlangat. Mieti mitä värejä voi sekoittaa yhteen.
  2. Sido sydänlangan päähän mutteri painoksi. Laske mutteri muotin pohjalle ja sido sydänlangan toinen pää grillitikun ympäri. Aseta grillitikku muotinreunalle ja varmista että, lanka on suorana.
  3. Sulata kynttilämassa. Laita kynttilän palaset kahvipannuun. Sulata kynttilänpalaset vesihauteessa, eli kahvipannua lämmitetään kattilassa kiehuvassa vedessä. Varo kuumentamasta liikaa! Sulata yksi väri kerrallaan, tummien värien jälkeen kannattaa pannu “huuhtoa” valkoisella kynttilämassalla.
  4. Vala kynttilämassa esim. vanhaan kahvikuppiin tai maitotölkin puolikkaaseen. Jos haluat tehdä kerrosvärikynttilöitä, anna edellisen kerroksen kovettua ennen kuin kaadat seuraavan kerroksen. 
  5. Anna kynttilämassan jäähtyä. Jos kynttilän keskelle jää kuoppa, valaa kuoppaan lisää kynttilämassaa.
  6. Leikkaa sydänlanka sopivan pituiseksi.

Pohdittavaksi

Mistä voisit saada kynttilänjämiä?