2. Metsä ja luonto
Taso: B

Minne katosivat Pertin sukulaiset?

Minne katosivat Pertin sukulaiset?

Ei ole helppoa meillä puillakaan. Välillä te ihmiset tulette ja viette kokonaisen yhteisön mennessä, niin että paikalle jää vain ruma aukko. Siinä sitä sitten ihmetellään yhdessä lintujen ja oravien kanssa kuinka oudolta paikka näyttää. Vaan onneksi aika pian paikalle ilmaantuu sukuni nuoria jäseniä, lähisukua ja kaukaisempia kumminkaimoja täyttämään teidän ihmisten tekemää aukkoa. Vaan tarkkaan saa tiirata ennen kuin uudet tulokkaat huomaa, niin pieniä ne mokomat aluksi ovat. 

Liikkuessasi luonnossa näet hakkuuaukeita, paikkoja, joista melkein kaikki puut on hakattu pois. Kaukaa katsottuna saattaa näyttää siltä, että paikalla on muutamien yksinäisten puiden lisäksi vain kantoja ja risukasoja. 

Kun metsässä tehdään avohakkuu ja tilalle kasvavat uudet puut, puhutaan metsän uudistamisesta. Kaadettujen puiden tilalle voidaan viljellä uusi metsä joko istuttamalla paikalle puun taimia tai kylvämällä puun siemeniä. Metsä voidaan myös uudistaa luontaisesti, silloin odotetaan, että hakkuuaukkoa ympäröivästä metsästä ja hakkuuaukolle jätetyistä puista lentävistä siemenistä itää uusien puiden taimet. 

Tehtävänäsi on harrastaa salapoliisityötä ja selvittää, miten näille paikoille kasvaa uusi metsä. Mene lähemmäksi, hakkuaukolle, ja kurkista maan rajaan. Mitä näet?

Tee näin

  1. Tallustele rohkeasti muutaman kuukauden ikäiselle hakkuuaukealle ja aloita tutkimus. Jos hakkuuaukean laidassa on tuore puupino ja hakkuutähteissä, maahan jääneissä oksissa ja latvoissa, neulaset tai lehdet ovat vielä tuoreita ja tiukasti oksissa kiinni, uusia taimia on todennäköisesti liian aikaista lähteä etsimään.
  2. Katsele jalkojesi juureen tai laskeudu polvillesi. Maasta versoo monenlaista vihreää, mitkä voisivat olla puuntaimia? Yritä tunnistaa muutamia taimia ja arvioi minkä ikäisiä ne voisivat olla.
  3. Mene yhden aukolle jätetyn puun, säästöpuun, juurelle ja tutki maan pintaa puun läheltä ja vähän kauempaa.
  4. Nosta katseesi ja silmäile aukolle jätettyjä puita sekä hakkuuaukkoa ympäröivää metsää. Onko niillä ja maassa kasvavilla taimilla mitään tekemistä keskenään?

Pohdittavaksi

  1. Minkä puulajien taimia löysit?
  2. Mistä nämä taimet ovat tulleet maahan? Ovatko ne istutettuja, kylvettyjä vai luontaisesti syntyneitä?
  3. Minkä ikäisiä arvioit taimien olevan?
  4. Mistä puun siemenet tulevat?