8. Ympäristö ja kierrätys
Taso: B

Paljonko ruoka reissaa

Paljonko ruoka reissaa

Lähiruoka on nimensä mukaisesti lähellä tuotettua ruokaa. Sen suurimpia hyötyjä ovat lyhyet kuljetusmatkat ja ruoan jäljitettävyys. Viime aikoina lähi- ja luomuruoan kysyntä on kasvanut huomattavasti Suomessa. Kysynnän noustessa myös tuotteiden saatavuus paranee. Yleisimpiä lähellä tuotettuja elintarvikkeita ovat juurekset, vihannekset, perunat, leivät ja muut leipomotuotteet. Tämän tehtävän voi suorittaa Lähiruokamenu-tehtävän yhteydessä tai minkä tahansa muun aterian yhteydessä. Lähiruokamenu-tehtävässä valmistetaan ensin kolmen ruokalajin ateria.

Tee näin

  1. Selvitä valmistamiesi ruokalajien viiden raaka-aineen tuotantopaikkakunta ja laske esim. välimatkataulukon avulla raaka-aineiden reissaama matka tuotantopaikasta ruoanvalmistuspaikkaan. Kustakin ruokalajista (alku-, pää- ja jälkiruoka) täytetään oma viiden raaka-aineen listansa.
  2. Kirjaa ylös raaka-aineen alkuperämaa tai paikkakunta ja kuljetusmatkan pituus. Mikäli tuotteesta näkyy vain kotimaisuus, laske tuotteen reissaamaksi matkaksi 250 km. Oman paikkakuntasi tuotteelle voit merkitä 0 kilometriä, vaikka luonnollisesti tuote reissaa myös oman paikkakunnan sisällä.

Vinkki! Internetin karttapalveluiden ja välimatkalaskureiden avulla pystyt laskemaan arvioituja kuljetusmatkoja.

Pohdittavaksi

Kuinka paljon enemmän ruoka olisi reissannut, jos ruoan pääraaka-aineet olisivat kaikki olleet ulkomailla tuotettuja? Mitä lähiruokaa alueeltasi voi saada?