4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Taiturin kaurateeleivät

Taiturin kaurateeleivät

Mitä leipuri pukee ylleen ennen työhön ryhtymistä? No tietenkin esiliinan ja päähineen. Unohtuiko jotain? Ehkä käsien pesu ja kuivaus? Tässä tehtävässä valmistat taiturin teeleipiä, jotka kuuluvat pikaleivonnaisiin. Kohotusaineena on hiivan sijasta leivinjauhe.

Tee näin

Taiturin kaurateeleivät (12 kpl) 

  • 2 1/2 dl kaurahiutaleita
  • 2 1/2 dl täysjyvävehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 rkl sokeria
  • 50 g voita
  • 2 1/2 dl maitoa
  1. Laita uuni lämpenemään.
  2. Sulata voi ja sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää sulatettu voi ja maito kuivien ainesten joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi.
  3. Jaa taikina leivinpapereille nokareiksi ja taputtele kostutetulla kädellä pieniksi leipäisiksi.
  4. Paista 225 asteessa 12-15 minuuttia. Peitä uunista otetut leivät leivinliinalla.
  5. Tarjoa lämpimien teeleipien kaverina esimerkiksi hilloa tai marmeladia, juustoa, kinkkua tai makkaraa, lehtisalaattia, kurkkua ja tomaattia. Juomaksi sopii maito, mehu tai tee.

Pohdittavaksi

Miten leivonnaiset onnistuivat? Mitä voi tapahtua, jos et leipoessasi pese käsiäsi ja pidä päähinettä ja esiliinaa?