4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Makoisat kristallipullat

Makoisat kristallipullat

Pullataikinasta voit leipoa pitkoja, pullapoikia, korvapuusteja, eri tavoin maustettuja pullia ja monennäköisiä ja -muotoisia pieniä herkkupaloja. Pullataikinasta syntyvät myös suussa sulavat marja-, rahka- ja raparperipiiraat. Tässä tehtävässä leivotaan herkullisia kristallipullia.

Tee näin

Makoisat kristallipullat (15-20 kpl)

  • 2,5 dl maitoa
  • 25 g hiivaa
  • 1 kananmuna
  • 1/2 dl sokeria
  • 1 tl kardemummaa
  • 1/2 tl suolaa
  • n. 7 dl vehnäjauhoja
  • 75 g voita

Koristeluun:

  • 25g voita sulatettuna
  • 1 dl sokeria
  • 1,5 tl vaniljasokeria
  1. Sulata voi kattilassa. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon muna, sokeri, kardemumma ja suola. Sekoita jauhot mukaan vähitellen. Lisää pehmeä rasva jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa. Alusta taikinaa, kunnes se on tasaista ja irtoaa käsistä sekä kulhon reunoista. Taikina saa jäädä pehmeäksi.
  2. Anna taikinan kohota leivinliinan alla lämpimässä paikassa noin 20 minuuttia.
  3. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli taikinapala noin 40 x 40 cm:n suuruiseksi levyksi.
  4. Leikkaa levy 2-2,5 cm:n suikaleiksi. Kierrä suikaleita pöytää vasten molemmista päistä vastakkaisiin suuntiin ja kiepauta kierteeksi. Taita hännät pullan alle piiloon.
  5. Kohota pullat hyvin liinalla peitettyinä. Laita uuni lämpenemään ja paista pullia 225 asteessa 8-10 minuuttia.
  6. Voitele jäähtyneet pullat voisulalla ja pyöräytä sokeriseoksessa.

Pohdittavaksi

Pullalla on muitakin nimiä. Mitkä seuraavasta tarkoittavat samaa kuin pulla?

  • vehnäleipä, kreppi, briossi, nisu, rieska, arkivehnänen, rinkilä