5. Käsityö ja teknologia
Taso: B

Kiehtovaa kankaanpainoa

Kiehtovaa kankaanpainoa

Tässä tehtävässä tehdään kankaanpainoa leimasin-tekniikalla. Leimasimena voit käyttää esimerkiksi puupalikoita, hammasharjaa, pesusientä, pullonkorkkia... Kokeilemalla löydät parhaat leimasimet. Voit myös kaivertaa leimasimia styroksista.

Tee näin

  1. Ennen työskentelyä suojaa pöytä, jolla työskentelet. Laita pöydän päälle tasaisesti sanomalehtiä ja sen päälle vanha lakana, joka saa sotkeentua.
  2. Tee ensin leimasinpainamisen testikappale, jotta opit miten leimasimia käytetään. Ota noin 50 x 50 cm pala kangasta, esimerkiksi vanhaa lakanaa. Laita kankaanpainoväriä pahvilautaselle tai muulle sopivalle alustalle parin ruokalusikallisen verran.
  3. Kasta leimasinta ensin väriin ja ala sen jälkeen töpötellä leimasimella kangasta. Kokeile painaa vieri viereen ja harvakseltaan. Anna värien välillä kuivua ja paina niiden päälle uudestaan. Kankaanpainovärit eivät ole peittäviä, joten alla oleva väri kuultaa uuden värikerroksen alta.
  4. Kokeile erilaisia leimasimia ja töpöttelytekniikoita.
  5. Anna värin kuivua kokonaan. Silitä sen jälkeen kangasta silitysraudalla 5 minuutin ajan. Silityksen jälkeen painamasi värin pitäisi kestää pesua pesukoneessa eikä liueta pois.
  6. Kun olet löytänyt hauskat leimasimet ja tottunut niiden käyttöön, voit painaa uuden palan kangasta ja valmistaa siitä itsellesi vaikkapa kassin.

Pohdittavaksi

Mitä kaikkia esineitä voi käyttää leimasimina?