5. Käsityö ja teknologia
Taso: B

Tekstiilitietoutta

Tekstiilitietoutta

Tässä tehtävässä opetellaan eri tekstiilimateriaalien ominaisuuksia. Tekstiilitietous on tärkeää, jotta tiedämme, miten huoltaa eri tekstiilimateriaaleja ja mikä vaate sopii mihinkin käyttötarkoitukseen. Materiaaleilla on erilaisia ominaisuuksia, kuten kosteudenimemiskyky, lämmöneristävyys, hankauksenkesto ja pestävyys. Näiden ominaisuuksien perusteella kuidut valitaan tekstiileihin, esimerkiksi vaatteisiin.

Tekstiilit valmistetaan kuiduista, joita saadaan esimerkiksi kasveista. Niitä valmistetaan myös kemiallisesti. Luonnosta saatavia materiaaleja ovat esimerkiksi puuvilla ja pellava, jota saadaan kasveista. Luonnonmateriaaleja ovat myös villa ja silkki, joita saadaan eläimistä. Tekokuituja ovat esimerkiksi polyesteri, polyamidi ja akryyli. Niillä on erilaisia raaka-aineita, kuten öljy ja hiili.

Tee näin

Tee imukykytesti kankaalle: 

  1. Leikkaa noin 3 cm leveitä ja 10 cm pitkiä suikaleita eri kankaista. Voit ottaa sellaisia kankaita, joiden materiaaleja et tiedä, mutta ensisijaisesti käytä kankaita, joiden materiaalit tiedät varmasti, kuten puuvillaa, pellavaa, villaa sekä joitain tekokuituisia materiaaleja.
  2. Kiinnitä suikaleet kiinni keppiin esimerkiksi pyykkipojilla.
  3. Laita laakeaan astiaan vettä ja kasta laske hitaasti kankaiden päät veteen. Suikaleita ei upoteta kokonaan, vaan tarkoitus on tarkkailla sitä, miten vesi lähtee imeytymään kankaisiin, vai lähteekö se ollenkaan. Luonnonkuitujen tulisi imeä kostetutta hyvin, villaa lukuun ottamatta. Tekokuidut taas eivät ime hyvin kosteutta.

Jos ei tiedä, mitä materiaalia jokin kangas on, voi kankaan kuidulle tehdä polttokokeen. Polttokoe pitää tehdä aikuisen valvonnassa!

  1. Leikkaa pala kangasta ja irrota siitä yksi lanka irti. Ota langanpätkä pinsetteihin.
  2. Sytytä kynttilä palamattoman alustan päällä. Vie langanpätkä varovasti liekkiin. Pidä vesiastia lähellä, jos liekki suurenee.
  3. Vertaa miten eri tavalla luonnonkuidut ja tekokuidut käyttäytyvät.

Pohdittavaksi

Katso, mitä materiaalia omat vaatteesi ovat. Tekstiilitiedot löytyvät pienestä lapusta paidan saumasta. Hoidatko vaatteitasi oikein?