5. Käsityö ja teknologia
Taso: B

Paikkaushommissa

Paikkaushommissa

Vaatteiden korjaus on hyödyllinen taito. Joskus vaatteisiin tulee jälkiä, reikiä tai tahroja, jotka eivät lähde pesussa pois. Silloin vaatteen voi pelastaa paikkaamalla. Paikan voi tehdä kierrätyskankaasta. Jos käytät uutta kangasta, leikkaa paikasta vähän reilumman kokoinen ja kastele se lämpimällä vedellä ennen ompelua, jotta kangas kutistuu sen verran mikä sille on ominaista.

Tee näin

  1. Tutki reikää vaatteessasi. Tunnustele, onko kangas haurasta reiän ympärillä. Paikka pitää kiinnittää kestävään kankaaseen. Merkitse nuppineuloilla reiän ympäriltä alue, jossa kangas ei lähde purkautumaan.
  2. Jos et halua, että paikka näkyy, valitse kankaaksi mahdollisimman samanväristä kangasta. Voit myös valita erottuvan kankaan, jolloin paikka on samalla hieno koriste. Valitun kankaan pitää olla vahvuudeltaan lähellä korjattavan vaatteen materiaalia. Paksuun kankaaseen on hyvä valita paksuhko kangas ja ohueen vastaavasti ohut.
  3. Myös korjauslangan tulee olla kankaisiin sopivaa. Valitse paksuun vaatteeseen, kuten villapaitaan, villalankaa korjaukseen. Ohueen puuvillakankaaseen valitse esimerkiksi ompelukoneissa käytettävää ompelulankaa.
  4. Suunnittele paikalle hauska muoto. Usein paikat ovat suorakaiteen tai ympyrän muotoisia, mutta mikä tahansa käy.
  5. Kiinnitä paikka nuppineuloilla vaatteeseen. Ota silmäneula ja lanka. Tee ensimmäinen pisto vaatteen nurjalta puolelta, niin ompelujäljestä tulee siistimpi. Ompele paikka huolellisesti ja tukevasti vaatteeseen.
  6. Lopuksi silitä vaate ja paikan kohta.

Pohdittavaksi

Paikkaatko mieluummin vanhoja vaatteitasi vai ostatko uusia? Miksi?