5. Käsityö ja teknologia
Taso: B

Kankaankuviointia teipin avulla

Kankaankuviointia teipin avulla

Kangasta voi painaa ja kuvioida monin eri menetelmin. Tässä tehtävässä kuvioidaan kangasta teipin avulla. Maalarinteipin avulla saat erityisen hyvin tehtyä geometrisiä kuvioita. Jos käytössäsi on kankaanpainoseula, voit käyttää sitä hyvin tässä tehtävässä. Tehtävässä Kankaanpainoseulan valmistus on ohjeet seulan askarteluun.

Tee näin

  1. Ota pala kangasta, aseta se pöydälle ja teippaa kankaan pintaan geometrinen kuvio. Voit myös repiä teipistä pieniä paloja ja koota kuvion niistä. Jos käytössäsi on kankaanpainoseula, teippaa kuvio seulan ulkopintaan.
  2. Suojaa työpöytä ja omat vaatteesi ennen kuin alat painaa kangasta. Jos painat kangaskassia, laita kassin sisään sanomalehteä, jotta väri ei mene läpi.
  3. Ota kankaanpainoväriä alustalle, esim. muovilautaselle ja tuputa väriä vaahtomuovin palaan ja tuputa väriä sitten kankaalle teippikuvion päälle. Jos käytät kankaanpainoseulaa, käytä värin levittämiseen kankaanpainoon tarkoitettua raakelia tai ikkunanpesulastaa. Seulaan teipattua kuvaa voit käyttää useita kertoja, painaa sillä esimerkiksi useampia kasseja.
  4. Anna kankaan kuivua kokonaan ennen kuin irrotat teipit. Kankaanpainoseulaa käyttäessäsi pese seula heti kun lopetat työskentelyn.
  5. Kun kangas on täysin kuiva, silitä se kuumalla silitysraudalla nurjalta puolelta. Sitten se on valmis käytettäväksi.

Pohdittavaksi

Millaisia kuvioita näet tekstiileissä ympäristössäsi? Keksitkö, miten kuviot on niihin painettu?