8. Ympäristö ja kierrätys
Taso: B
Tässä tehtävässä suunnittelette lähiruokamenuun, jossa on alku-, pää- ja jälkiruoka sekä kaunis kattaus. Kaikkien pääraaka-aineiden tulisi olla kotimaisia ja mielellään mahdollisimman lähellä tuotettua. Kiinnittäkää huomiota myös terveellisyyteen ja aitoihin makuihin välttämällä erityisesti lisäaineita. Lisäaineita on paljon esimerkiksi monissa mehutiivisteissä, valmisruuissa ja marinadeissa. Pyrkikää kattauksessa sekä kauneuteen että ekologisuuteen.
1. Jakaantukaa neljään ryhmään. Selvittäkää aluksi, paljonko ruoka saa maksaa. Valitkaa alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka tämän budjetin raameissa.
2. Ryhmät 1–3 kirjaavat ylös suunnittelemansa ruokalajin viiden pääraakaaineen tuotantopaikan. Tätä tietoa tarvitaan Paljonko ruoka reissaa -nimisessä TOP-tehtävässä, joka kannattaa myös tehdä.
3. Ryhmä 4 kiinnittää kattauksessa huomiota myös ympäristövaikutuksiin välttämällä mm. kertakäyttöastioita ja suosimalla ympäristömerkittyjä tuotteita (esim. servietit).
Vinkki! Netistä löytyvän E-koodiavaimen avulla voit vielä tarkistaa, mitä ruoka-aineissa mainitut lisäaineet tarkoittavat. Hyviä ruokaohjeita löytyy esimerkiksi Kokkaa kestävästi -teemasta.
Minkälaisia ruokalajien ympäristövaikutuksia (tuotanto, kuljetus, jalostus, ruoanvalmistus, jätteiden käsittely) ruokailusta aiheutuu?
Suomen 4H-liitto
Karjalankatu 2A 00520
Helsinki