5. Käsityö ja teknologia
Taso: B

Naamion valmistaminen

Naamion valmistaminen

Tässä tehtävässä valmistetaan naamio leikkeihin ja juhliin. Ohjeet ovat kahden hieman erilaisen naamion valmistamiseen. Ensimmäisessä versiossa on kuminauha, jonka avulla naamio pysyy silmillä, ja toisessa keppi, jonka avulla naamion voi nostaa silmille. Ensimmäinen versio askarrellaan tukevasta kankaasta, mieluiten huovasta, ja toinen ohuemmasta kankaasta ja pahvista. Naamion voi koristella haluamallaan tavalla.

Tee näin

  1. Suunnittele naamion muoto ensin paperille. Mittaa kasvojesi leveys mittanauhalla ja tee luonnokset sen mukaan. Suunnittele silmän aukkojen muoto. Haluatko kissamaisen vinot silmät naamioosi vai ympyräiset?
  2. Jäljennä naamion muoto kevyesti lyijykynällä huovalle. Leikkaa naamio irti kankaasta. Toisessa versiossa tee samoin, jäljennä muoto kankaalle ja sen lisäksi tukevalle pahville.
  3. Kuvioi ja koristele naamio maalaamalla tai piirtämällä siihen kangastussilla tai ompelemalla nappeja, helmiä tai muita koristeita.
  4. Koristelun jälkeen sovita naamiota kasvoillesi ja mittaa sopivan mittainen pätkä kuminauhaa. Ompele kuminauha kiinni naamiosi reunoihin. Toisessa naamioversiossa liimaa keppi tai tikku naamion reunaan takapuolelle, pahviin kiinni.

Pohdittavaksi

Suunnittele naamion pohjalta koko asukokonaisuus naamiaisia varten. Piirrä tai valokuvaa se!