4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Hölskykurkut ja kolmioleivät

Hölskykurkut ja kolmioleivät

Puhdas vesi on elämän ehto. Meillä Suomessa on puhdasta vettä: vesijohtovettä voi juoda turvallisin mielin. Vesivaramme voivat kuitenkin pilaantua ja ehtyä. Siksi pohjavesivarojen ja vesistöjen puhtautta koetetaan erityisesti varjella ja turhaa kulutusta vähentää. Huolimaton jätteiden käsittely, asutus, maa- ja metsätalous sekä liikenne saatavat kuormittaa vesistöjä ja pohjavesialueita. 

Ruoanlaitto ei onnistuisi ilman puhdasta vettä. Kun tässä tehtävässä valmistat hölskykurkkuja ja kolmioleipiä, pohdi, mitä kaikkea joutuisit tekemään toisin, jos hanasta ei tulisi puhdasta vettä. Mittaa tai arvioi käyttämäsi veden määrää. Ota huomioon myös jälkitöissä käyttämäsi vesi.

Tee näin

HÖLSKYKURKUT (2 annosta)

  • 1/2 pieni kasvihuonekurkku tai 2-3 avomaankurkkua
  • 0,25 tl suolaa
  • 1 rkl etikkaa
  • 2 tl sokeria
  • muutama oksa tilliä

Työvälineet: kuorimaveitsi, juustohöylä tai leikkuuveitsi, leikkuulauta, kannellinen kulho, teelusikkamitta, ruokalusikkamitta

Tee näin:

  1. Kuori avomaankurkut. Kasvihuonekurkulle riittää huuhtelu.
  2. Leikkaa kurkut veitsellä tai höylää juustohöylällä ohuiksi viipaleiksi
  3. Pane viipaleet kulhoon tai pakasterasiaan, ripottele suola pinnalle.
  4. Laita kulhoon tai rasiaan kansi hyvin kiinni.
  5. Pidä kulhosta ja kannesta tiukasti kiinni ja hölskytä eli ravistele kurkkuja kannen alla muutama minuutti, kunnes ne tulevat läpikuultaviksi.
  6. Pirskottele kurkuille etikka ja sokeri.
  7. Revi tilli käsin pienemmäksi ja ripottele kurkuille. Kääntele sekaisin.
  8. Kurkut voit tarjota heti, mutta maku paranee jos pidät niitä jääkaapissa 1-2 tuntia.

KOLMIOLEIVÄT (2 annosta)

  • 4 viipaletta kinkkua tai kalkkunaleikettä
  • pari oksaa tilliä
  • 2 rkl tuorejuustoa (esim. yrteillä maustettua)
  • 2 rkl majoneesia
  • 4 isoa viipaletta täysjyväpaahtoleipää
  • 8-10 hölskykurkkuviipaletta
  • tillitupsuja

Työvälineet: leikkuulauta, leikkuuveitsi, pieni kulho, ruokalusikka, ruokalusikkamitta, teelusikkamitta

Tee näin:

  1. Suikaloi kinkku ja leikkaa pieneksi silpuksi. Laita silppu kulhoon.
  2. Leikkaa tilli silpuksi ja laita kulhoon kinkun kanssa.
  3. Mittaa sekaan tuorejuusto ja majoneesi. Sekoita tasaiseksi.
  4. Laita leivät leikkuulaudalle ja levitä kinkkuseos kahdelle leivälle.
  5. Valuta kurkkuviipaleet liemestään ja asettele kinkkuseoksen päälle.
  6. Laita toiset leipäviipaleet täytettyjen leipien päälle. Paina kevyesti.
  7. Leikkaa leivät ensin kulmasta kulmaan puoliksi. Leikkaa syntyneet kolmiot vielä puoliksi ja nosta lautaselle pystyyn. Asettele loput hölskykurkut valutettuina leipien kanssa lautaselle ja ripottele tilliä päälle.
  8. Tarjoa leivät esimerkiksi teen kanssa.

Pohdittavaksi

  1. Kuinka paljon ja mihin kaikkeen vettä ruoan valmistuksessa ja jälkitöissä kului? Millä tavoin voisit vähentää kulutusta, jos tekisit samat ruoat uudelleen?
  2. Miksi pullotetun veden ostaminen kuormittaa tarpeettomasti ympäristöä?
  3. Miksi autonromujen ja muun kaatopaikkatavaran hylkääminen pohjavesialueiden metsiin ja sorakuoppiin on ympäristörikos?