4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Perunaiset lihapullat

Perunaiset lihapullat

Peruna on terveellinen aterian lisäke. Peruna on myös ystävällinen ympäristölle. Jos kellarissa ei ole oman kasvimaan satoa, perunaa saa edullisesti joka kaupasta. Kysy kauppiaalta, onko hänen laarissaan lähialueella tuotettua perunaa. Lähellä tuotetun hiilijalanjälki on pienempi kuin kaukaa kuljetetun. Kannattaa siis valita lähellä tuotettua perunaa.

Perunasta voi valmistaa vaikka mitä! Missä kaikissa muodoissa sinä olet syönyt perunaa? Tässä tehtävässä lisätään perunaa lihapullataikinaan. Oletko ennen kokeillut?

Tee näin

LIHAPULLAT (6-8 lihapullaa)

  • 1 pieni peruna (raaka tai keitetty)
  • (1/2 pienestä sipulista)
  • 100-150 g jauhelihaa
  • 1 mm suolaa
  • 1 mm jauhettua mustapippuria
  • 1 mm jauhettua maustepippuria

Työvälineet: juuresharja, juuresveitsi, raastinrauta, kulho, maustemitta, leikkuulauta, uunipelti tai paistinpannu, paistinlasta, patakintaat

Tee näin:

  1. Pese raaka peruna hyvin juuresharjalla. Kuori peruna ja sipulinpuolikas. Raasta peruna ja sipuli hienoksi raasteeksi kulhoon.
  2. Sekoita joukkoon jauheliha ja mausteet. Kumoa lihapullataikina kostutetulle työlaudalle.
  3. Taputtele lihapullataikina kostutetuin käsin pötköksi ja leikkaa se 6 tai 8 osaan. Pyörittele palat lihapulliksi tai taputtele pihveiksi.
  4. Paista lihapullat 200 asteisessa uunissa leivinpaperoidulla pellillä tai paistinpannussa pienessä öljytilkassa. Lihapullat kypsyvät 10-15 minuutissa.

Pohdittavaksi

Perunan kilpailijoiksi aterian lisäkkeenä ovat nousseet pasta ja riisi. Vertaile lisäkkeitä antamalla hyvistä ominaisuuksista plussia ja huonoista miinuksia. Mikä olisi paras vaihtoehto? Mieti seuraavia näkökohtia:

  • Sisältää vähän energiaa
  • Eniten vitamiineja ja kivennäisaineita
  • Kotimainen, lähellä tuotettu
  • Täysjyvätuotteessa paljon kuitua
  • Edullinen
  • Pieni ilmastokuorma