4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Lohkojuurekset talvisesongin aikaan

Lohkojuurekset talvisesongin aikaan

On hyvä käyttää ruuaksi niitä tuotteita, joita kunakin vuodenaikana on parhaiten saatavilla. Puhutaan kauden kasviksista tai sesongin tuotteista. Hyvin säilyvät, kotimaiset juurekset ovat parhaimmillaan syksyllä ja talvella. Tässä tehtävässä valmistetaan ruokaa erilaisista juureksista. Väriä ja makua joukkoon tuo punajuuri. Kotimainen punajuuri on hieno esimerkki terveellisestä juureksesta, joka on myös ystävällinen ympäristölle.

Tee näin

LOHKOJUUREKSET (2 annosta)

  • 1 peruna
  • 1 porkkana
  • pala palsternakkaa
  • 1 punajuuri
  • 2 tl rypsiöljyä
  • 0,25 tl paprikajauhetta
  • 1 mm suolaa
  • 0,5 tl kuivattua rosmariinia tai oreganoa

Työvälineet: uunipelti, leivinpaperia, juuresharja, kuorimaveitsi, leikkuuveitsi, leikkuulauta, kulho, ruokalusikkamitta, teelusikkamitta, maustemitta, ruokalusikka, patakintaat

Tee näin:

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Levitä uunipellille sopivan kokoinen pala leivinpaperia.
  2. Pese perunat ja juurekset hyvin juuresharjalla.
  3. Halkaise perunat ensin pitkittäin puoliksi. Leikkaa sitten puolikkaat jälleen pitkittäin puoliksi tai kolmeen osaan. Laita lohkot kulhoon.
  4. Kuori porkkana, palsternakka ja punajuuri. Poista juureksista kanta ja kärki tarvittaessa. Leikkaa juurekset lohkoiksi. Laita palat kulhoon perunoiden seuraan.
  5. Valuta kasvisten päälle öljy ja ripottele sekaan mausteet. Kääntele kasvislohkoja niin, että öljy ja mausteet levittyvät hyvin kaikille kasviksille.
  6. Kumoa kasvikset pellille ja levitä tasaisesti pellille.
  7. Nosta pelti uuniin keskimmäiselle ritilätasolle ja kypsennä noin 30 minuuttia, eli kunnes ne ovat saaneet hiukan väriä ja pehmentyneet.
  8. Tarjoa dippikastikkeen kanssa.

Pohdittavaksi

Suomessa on neljä vuodenaikaa. Mitkä ovat eri vuodenaikojen sesongin mukaisia kasviksia? Mitä ruokaa näistä kasviksista voisi valmistaa?