4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Suolainen lähiruokapannari

Suolainen lähiruokapannari

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta lähiruoka? Lähiruoka voi olla itse tuotettua, läheiseltä maatilalta ostettua tai se voi olla oman pitäjän tai maakunnan ruokatuotantoa. Suosimalla lähiruokaa voit hyödyttää oman alueesi ruokatuotannon ammattilaisia ja auttaa oman alueesi taloutta ja työllisyyttä. Lähiruoka on sesongin mukaista ja tuoretta. Sitä ei kuljeteta maailman ääristä. Suomalainen ruoka on myös lähiruoka-ajatuksen mukainen vaihtoehto, koska kuljetusmatkat ovat yleensä lyhyempiä ulkomaiseen ruokaan verrattuna.

Tässä tehtävässä valmistetaan välipalapannaria. Siinä käytetyn sipulin olisi voinut kasvattaa vaikka omalla kasvimaalla.

Tee näin

SUOLAINEN LÄHIRUOKAPANNARI (4 annosta)

  • 4 dl maitoa
  • 1-2 kananmunaa
  • 0,5 tl suolaa
  • 2 dl täysjyvä- tai hiivaleipävehnäjauhoja
  • 2 tl öljyä
  • 1 pieni keltasipuli
  • 1 pieni punasipuli
  • 100 g lenkkimakkaraa
  • 1 tl pizzamaustettta
  • 50 g juustoa, esim. emmental (1 dl raastetta)
  • 1 tomaatti
  • 8 lehteä tuoretta basilikaa

Työvälineet: kulho, kierrevatkain, desilitramitta, teelusikkamitta, leikkuulauta, juuresveitsi, leikkuuveitsi, piirakkavuoka (halkaisija n. 24 cm), leivinsivellin, raastinrauta, patakintaat

Tee näin:

  1. Mittaa maito kulhoon. Riko sekaan munat ja vatkaa kevyesti sekaisin.
  2. Lisää muna-maitoon suola ja jauhot. Vatkaa tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan turvota 10-20 minuuttia.
  3. Voitele piirakkavuoka leivinsiveltimen avulla öljyllä. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  4. Kuori sipulit ja poista kuiva kärki sekä kanta.
  5. Leikkaa sipulit ensin puoliksi ja leikkaa puolikkaat sitten ohuiksi viipaleiksi.
  6. Levitä viipaleet piirakkavuokaan ja nosta vuoka uuniin. Anna sipulien kypsyä 5-10 minuuttia.
  7. Kuori makkara tarvittaessa ja leikkaa suikaleiksi. Raasta juusto tai käytä valmista raastetta.
  8. Ota piirakkavuoka VAROVASTI uunista.
  9. Sekoita pannukakkutaikina hyvin ja kaada sipulien päälle. Ripottele pinnalle makkarat ja juustoraaste. Nosta vuoka takaisin uuniin ja kypsennä noin 20 minuuttia eli kunnes pannari on saanut kauniin värin. Leikkaa pannarin kypsyessä hyvin pesty tomaatti viipaleiksi ja revi basilikanlehdet sormin pienemmiksi.
  10. Ota pannari varovasti uunista ja levitä tomaattiviipaleet heti pinnalle. Ripottele päälle basilika ja nosta tarjolle.

Pohdittavaksi

  1. Tutki keittiön kaapeissa olevista pakkauksista, missä ruoka-aineet on valmistettu. Mikä ruoka on kotoisin kauimpaa? Mitä ruoka-aineista voisit korvata lähiruoalla?
  2. Ota selville, missä sijaitsee lähin maatila, maatilatori tai suoramyyntipiste, josta voit ostaa lähiruokaa.
  3. Mitä elintarvikkeita paikkakunnallasi/maakunnassasi valmistetaan?