4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Marjapiirakka

Marjapiirakka

Itse kerätyt marjat ovat erinomaisia ruoka-aineita kestävään kokkaukseen. Ne ovat ekologinen, terveellinen ja herkullinen vaihtoehto monenlaisiin ruokiin ja leivonnaisiin. Kotimaisilla marjoilla voit korvata monet ulkomailta tuodut tuotteet. Tämän piirakan voi valmistaa mistä marjoista tahansa. Poimi marjat kesällä metsästä tai pensaasta, säilö satoa pakastimeen ja käytä talvella pakastemarjoja.

Tee näin

MARJAPIIRAKKA (4 annosta)

  • 1 kananmuna
  • 0,5 dl sokeria
  • 0,5 dl maitoa tai täysmehua
  • 2 rkl juoksevaa margariinia tai öljyä
  • 1 dl hiivaleipävehnäjauhoja
  • 2 rkl kaura- tai muita leseitä
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • pinnalle n. 3 dl marjoja (vadelmia, mustikoita tai herukoita)
  • 2 tl sokeria

Työvälineet: pieni piirakkavuoka (halkaisija noin 19 cm), leivinsivellin, desilitranmitta, ruokalusikkamitta, teelusikkamitta, kulho, haarukkavatkain, puuhaarukka, patakintaat

Tee näin:

  1. Voitele pieni piirakka- tai kakkuvuoka öljyllä tai juoksevalla margariinilla talouspaperipalan avulla tai leivinsiveltimellä.
  2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  3. Sekoita muna, sokeri, neste ja rasva keskenään esimerkiksi haarukkavatkaimella.
  4. Mittaa jauhot, leseet ja leivinjauhe munaseoksen päälle ja sekoita vain sen verran, että ainekset ovat sekaisin.
  5. Levitä taikina vuokaan ja ripottele taikinalle marjat sekä sokeri.
  6. Laita vuoka uuniin ja paista piirakkaa uunin alimmalla ritilätasolla noin 20 minuuttia eli kunnes piirakan reunat ovat kullanruskeat eikä se ole keskeltäkään taikinainen.
  7. Nosta piirakka varovasti uunista ja anna jäähtyä hetki.

Vinkki! Piirakan pinnalle voit laittaa myös 2 huuhdeltua raparperin vartta pieneksi paloiteltuna tai 1-2 omenaa viipaleina tai kuutioina. Raparperit tarvitsevat 2-3 rkl sokeria. Omenoiden päälle voit ripsauttaa hiukan kanelia.

Pohdittavaksi

Mitä muuta voisit itse kerätä kuin marjoja? Mitä muuta syötävää marjoista voisi tehdä?