4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Vihreä ohrasalaatti

Vihreä ohrasalaatti

Kestävät ruokavalinnat tehdään jo kaupassa. Silloin täytyy pohtia esimerkiksi, ostetaanko kotimaista vai ulkomaista ruokaa, luomua vai tavallista ruokaa ja valmiita ruokia vai raaka-aineita omaan kokkaukseen. Omilla valinnoilla on aina seuraukset, jotka voivat vaikuttaa esimerkiksi toisten ihmisten, ympäristön ja eläinten hyvinvointiin.

Tässä tehtävässä valmistetaan persiljalla maustettu ohrasalaatti ja mietitään ostosten kestävyyttä.

Tee näin

VIHREÄ OHRASALAATTI (2:lle)

  • 3 dl vettä
  • 1,5 dl esikypsennettyä ohraa
  • 1 varhaissipuli varsineen tai pieni punasipuli
  • 1 tomaatti
  • 2-3 retiisiä tai pieni pala retikkaa tai kyssäkaalia
  • 1 porkkana
  • 3 oksaa persiljaa
  • 2 rkl sitruunamehua tai viinietikkaa
  • 1 tl hunajaa tai sokeria
  • 1 rkl öljyä
  • 1 mm suolaa
  • 1 mm rouhittua mustapippuria
  • salaatin pinnalle: persiljasilppua

Työvälineet: kattila, desilitramitta, leikkuulauta, leikkuuveitsi, raastinrauta, kulho, juomalasi, sakset, ruokalusikka, teelusikkamitta, ruokalusikkamitta, maustemitta, siivilä, tarjoilukulho, tarjoilulusikka

Tee näin:

  1. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sekoita joukkoon ohra. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia.
  2. Silppua sillä aikaa sipuli varsineen ja tomaatti. Laita kulhoon. Suikaloi retiisit. Jos käytät retikkaa tai kyssäkaalia, kuori palat ja raasta karkeaksi raasteeksi. Kaada kulhoon sipulin ja tomaatin seuraan.
  3. Huuhtele kesäporkkana tai kuori talviporkkana. Raasta porkkana karkeaksi raasteeksi.
  4. Silppua persilja leikkuulaudalla veitsellä tai juomalasissa saksilla. Sekoita porkkanan kanssa muiden kasvisten sekaan.
  5. Mittaa juomalasiin sitruunamehu, hunaja, öljy, suola ja pippuri. Sekoita tasaiseksi ja kaada kasviksille. Anna maustua noin 10 minuuttia.
  6. Valuta ohra ja sekoita kasvisten joukkoon. Kaada salaatti tarjoilukulhoon ja koristele pinta persiljasilpulla.

Tarjoiluvinkki: Tarjoa salaatin kanssa teeleipiä ja persiljavoita.

Pohdittavaksi

Kysy kotona ja poimi alla olevasta listasta ne kestävien ruokaostosten ehdot, jotka täyttyvät teidän kotonanne! Tehtävä voidaan tehdä myös kerhossa pohtimalla, miten raaka-aineet kerhokerran kokkailuihin hankittiin. Älä huolestu, jos kaikki ehdot eivät täyty, vaan ryhdy toimenpiteisiin tilanteen parantamiseksi!

  • Kauppaan pyöräillään tai kävellään.
  • Ostokset pakataan omaan kassiin.
  • Ostetaan usein juureksia, perunoita, täysjyväviljatuotteita, papuja ja herneitä.
  • Ostetaan lihaa, leikkeleitä ja juustoja kohtuullisesti.
  • Ostetaan lähiruokaa, jos sitä on tarjolla.
  • Suositaan kotimaista luomuruokaa.
  • Suositaan Reilun kaupan tuotteita.
  • Ostetaan vapaan kanan, ulkokanan tai luomukanan munia.
  • Käytetään itse kasvatettuja tai poimittuja kasviksia, sieniä ja marjoja.
  • Ostetaan ruoka-aineita, joissa ei ole turhia lisäaineita.
  • Ostetaan terveellisiä (esim. sydänmerkillä merkittyjä) ruoka-aineita
  • Kauppalista laaditaan etukäteen ja pyritään näin välttämään turhia ostoksia.
  • Juomat ostetaan palautuspulloissa tai tölkeissä, jotka palautetaan ehjinä kauppaan.