4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Nokkosletut

Nokkosletut

Nokkonen on ehkä tunnetuin luonnonyrttimme. Sitä voidaan käyttää pinaatin tapaan niin kuivattuna kuin tuoreena, esimerkiksi keittoihin muhennoksiin, ohukaisiin, kastikkeisiin, leipiin ja yrttijuomiin.

Nokkonen, etenkin vanhemmat kasvit, on hyvä ryöpätä (keitetään 2–5 min.) ennen käyttöä, koska ne keräävät helposti epäpuhtauksia. Nuoret versot, jotka on kerätty puhtaalta paikalta, kannattaa käyttää raakana. Tällöin kasvin arvokkaat ravintoaineet säilyvät. Tässä tehtävässä kokeillaan nokkosta letuissa.

Tee näin

Nokkosletut

  • 2 munaa
  • 6 dl maitoa
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 1-2 dl nokkosta
  • voita paistamiseen
  1. Vispilöi munat ja maito kulhossa.
  2. Lisää jauhot koko ajan sekoittaen.
  3. Lisää taikinaan loput ainekset: nokkoset, sokeri, suola.
  4. Anna taikinan turvota 20–30 minuuttia tai paista heti.
  5. Paista letut voissa.

Tarjoa sokerin tai hillon kera. Voit myös valmistaa suolaisen täytteen esimerkisi tonnikalasta ja turkkilaisesta jogurtista.

Pohdittavaksi

Mihin muuhun nokkosta voisi käyttää?