4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Pastakastike

Pastakastike

Välillä lihan voi korvata kokonaan tai osittain kasviksilla, vaikkei kasvissyöjä olisikaan. Kasvisten suosiminen on hyväksi terveydelle ja ilmastolle.

Ihmiset ryhtyvät kasvissyöjiksi monista eri syistä. Joillakin kasvissyönnin syyt voivat olla uskonnolliset, toiset kasvissyöjät eivät pidä eläinten kasvattamista ruoaksi oikeana. Jotkut vain pitävät kasvisruoasta.

Pavut sopivat hyvin korvaamaan lihaa esimerkiksi kastikkeissa ja padoissa. Ne sisältävät runsaasti valkuaisaineita ja ravintokuitua.

Tee näin

PASTAKASTIKE (2 annosta)

  • 4-5 kerää (n. 75 g) nauhamakaronia (tagliatelle)
  • loraus öljyä
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 tölkki tomaattimurskaa
  • 1 tölkki tomattipuretta
  • 2 dl soijarohetta
  • suolaa, mustapippuria, oreganoa, basilikaa, (haluessaan voi lisätä juustoraastetta, kasviskermaa) 

Tee näin:

  1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi. Muista laittaa suolaa keitinveteen. Pasta keitetään aina kovalla lämmöllä runsaassa vedessä ilman kantta.
  2. Kuori tai leikkaa pastan kypsyessä sipuli ja valkosipuli pieneksi silpuksi.
  3. Lorauta teflonkattilaan tai kasariin öljyä ja laita kuumenemaan. Kuullota eli paista sipuleita pannulla keskilämmöllä kunnes ne muuttuvat kuultaviksi.
  4. Kun pasta on kypsää, kaada vesi pois ja lisää pieni loraus öljyä.
  5. Laita sipulien joukkoon pannulle tomaattimurska, tomattipure, soijarouhe, suola ja pippuri. Anna porista n. 10 minuuttia. Lisää tuore tai kuivattu basilika ja oregano.
  6. Lisää halutessasi kastikkeeseen loraus kaurakermaa ja tarjoile pasta kastikkeinenn juustoraasteen tai kasvismaidosta tehdyn "juuston" kera.

Pohdittavaksi

Kuinka udsein syöt ihaa? Voisitko lisätä kasvisten syömistä? Jos olisit jokin tuotantoeläin, vaikkapa sika, lehmä tai kana, millaisia asioita haluaisit tehdä? Jos osaat, ota selvää voivatko tuotantoeläimet Suomessa tehdä noita asioita.