4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Pizzanyytit

Pizzanyytit

Tiesitkö, että jokainen suomalainen synnyttää noin 300 kiloa jätettä vuodessa? Jätteet päätyvät kaatopaikoille, jotka aiheuttavat monia haitallisia vaikutuksia ympäristölle. Kaatopaikalle joutuva jäte on valtavaa luonnonvarojen haaskausta. Voit vähentää kaatopaikoille päätyvän jätteen määrää, kun pienennät tuottamasi jätteen määrää ja lajittelet tuottamasi jätteet oikein.

Tässä tehtävässä leivotaan pizzanyyttejä, jotka maustetaan erilaisilla yrteillä. Ruokaa laittaessasi kiinnitä huomiota roskiksiin: mitä kaikkea sinne lopulta päätyy ja mitä ei?

Tee näin

PIZZANYYTIT (4 nyyttiä)

  • 1 dl vettä
  • ¼ pala (12,5 g) tuorehiivaa
  • 1 rkl öljyä
  • 1 mm suolaa
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 50 g savukinkkua
  • 1 pieni tomaatti
  • 1 rkl ketsuppia
  • 0,5 dl juustoraastetta
  • 5 lehteä tuoretta oreganoa
  • pieni oksa tuoretta timjamia
  • 2 lehteä tuoretta basilikaa
  • 3 oksaa ruohosipulia
  • voiteluun 1 rkl maitoa

Työvälineet: 2 kulhoa, ruokalusikkamitta, teelusikkamitta ja maustemitta, leikkuuveitsi, leikkuulauta, ruokalusikka, juomalasi, sakset, kaulin, uunipelti, leivinsivellin, patakintaat

Tee näin:

  1. Valmista ensin taikina. Mittaa vesi kulhoon ja murenna hiivapala sekaan. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut.
  2. Lisää öljy, suola ja vehnäjauhot. Vaivaa taikina käsin tasaiseksi. Lisää hiukan jauhoja, jos taikina tuntuu löysältä. Taikina on valmista, kun se irtoaa käsistä ja kulhosta hyvin.
  3. Peitä taikinakulho liinalla ja anna taikinan kohota vedottomassa, lämpimässä paikassa noin 15 minuuttia. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  4. Valmista sillä aikaa täyte. Leikkaa kinkku ja tomaatti pieniksi kuutioiksi. Laita ne kulhoon ketsupin ja juustoraasteen kanssa.
  5. Laita tuoreet yrtit lasiin ja leikkaa varovasti saksilla yrtit silpuksi. Ripottele yrtit täytteen sekaan ja sekoita tasaiseksi.
  6. Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle työpöydälle, vaivaa tasaiseksi ja kauli se ohueksi neliöksi (koko noin 20 x 20 cm). Leikkaa neljään yhtä suureen osaan ja nosta palat leivinpaperoidulle pellille.
  7. Jaa täyte neliöiden keskelle. Nosta neliöiden kulmat yhteen ja nipistä kiinni. Paina sitten yhteen nipistetyt kulmat kevyesti neliön keskelle täytteen päälle.
  8. Anna kohota 10 minuuttia tai paista nyytit heti. Halutessasi voit voidella nyytit maidolla leivinsiveltimen avulla ennen uuniin laittamista.
  9. Kypsennä uunin keskitasolla noin 10 minuuttia, kunnes pizzanyytit ovat saaneet kauniin värin.
  10. Ota pelti varovasti uunista ja anna nyyttien hiukan jäähtyä liinan alla. Täyte on kuumaa, joten suu voi palaa, jos heti haukkaat nyyttiäsi!

Vinkki! Taikinasta saat myös yhden pienen pyöreän pizzan.

Pohdittavaksi

  1. Käytit pizzanyyttien valmistukseen raaka-aineita monista elintarvikepakkauksista. Mitkä niistä joutuvat tyhjennyttyään roskiin?
  2. Mitkä jätteistä kuormittavat eniten luontoa? Mitkä vähiten?
  3. Mitä jätteistä voisit vähentää/poistaa? Miten?