4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Yrttitee -flunssaan

Yrttitee -flunssaan

Flunssatee maistuu pehmeän makealle, sitä voi toki juoda myös muulloin kuin flunssaisena. Yrttitee sisältää vadelman- ja mustaherukanlehtiä sekä siankärsämön- ja valkoapilankukkia.

Luonnossa on paljon yrttejä joilla on terveysvaikutuksia ja tepsivät erilaisiin tauteihin. Tämän juoma auttaa flunssan hoitoon. Vadelman- ja mustakerukanlehdet sisältävät runsaasi C-vitamiinia, jotka auttavat flunssan hoidossa. Apila irroittaa limaa ja desinfioi. Siankärsämö tepsii yskään.

Kerää yrtit kesällä, muista poimia yrtit puhtailta paikoilta. Ei autoteiden varresta. Kuivaa yrtit huolellisesti ennen varastoinita.

Tee näin

  1. Poimi yrtit. Lehdet tulisi kerätä alkukesällä ennen kukkimista ja kukinnot heti kukkien puhjettua. Lehdet poimitaan yksitellen. Kukinto katkaistaan kokonaisena. Poimi puhtaita, nuoria ja terveitä kukkia ja lehtiä.
  2. Kuivaa yrtit. Kuivaa yrtit ilmavasti esim. tarjottimella. Varastoi kuivuneet yrtit lasipurkissa hämärässä, auringonvalolta suojattuna. Voit murskata yrtit tai käyttää lehtiä ja kukkia kokonaisena.
  3. Valmista tee. Teetä voit valmistaa niin tuoreista kuin kuivatuistakin yrteistä. Laita teekupin pohjalle 2 teelusikallista murskattua yrttiseosta tai annostele kuppiin pari lehteä ja kukkaa. Kaada päälle 1,5 desilitraa kiehuvaa vettä. Anna hautua noin 5 minuuttia. Nauti tee hunajan kera. Annetut mitat ovat ohjeellisia ja oikean annostuksen opit vain kokeilemalla. 

Pohdittavaksi

Miltä flunssatee maistui?

Mitä muita yrttejä voisit kerätä varastoon talven varalle?