4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Tähderieskaset

Tähderieskaset

Joka keitetyn paistaa, se makean maistaa, väittää vanha sananlasku. Sen mukaan kannattaisikin toimia, sillä tällä hetkellä kolmannes suomalaisten biojätteestä on alun perin syötäväksi kelpaavaa. Paljon biojätettä syntyy puurontähteistä, leivänkannikoista ja esimerkiksi perunasoseen lopuista. Mitähän niille voisi tehdä? Eikö olisi fiksumpaa käyttää ruoka viimeiseen pisaraan ja muruseen asti ja säästää sekä luontoa että kukkaroa?

Tässä tehtävässä otetaan perunamuusin loppu talteen ja käytetään se uudestaan. Keitetystä perunamuusista paistuu makoisia rieskasia!

Tee näin

KELTAISET RIESKASET (4 kpl)

  • 2 dl perunasosetta
  • 1 pieni porkkana
  • 1 kananmuna
  • 2 rkl silputtuja kehäkukan terälehtiä
  • (0,5 tl leivinjauhetta)
  • 2 dl hiivaleipä-, ohra- tai sämpyläjauhoja

Työvälineet: desilitramitta, kulho, raastinrauta, ruokalusikkamitta, teelusikkamitta, leivinpelti, leivinpaperia, patakintaat

Tee näin:

  1. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen ja levitä leivinpaperipala uunipellille.
  2. Käytä rieskoihin tähteeksi jäänyttä perunasosetta tai valmista sose esimerkiksi jauheesta pakkauksen ohjeen mukaan.
  3. Raasta porkkana hienoksi raasteeksi ja sekoita se jäähtyneeseen soseeseen munan, kehäkukkasilpun ja jauhojen kanssa. Leivinjauhetta ei välttämättä tarvita, mutta se tekee rieskoista hiukan kuohkeampia.
  4. Jaa taikina neljäksi kasaksi pellille. Jätä kasojen väliin reilut välit.
  5. Taputtele taikinakasat jauhotetuilla käsillä ohuiksi rieskoiksi, joiden halkaisija on noin 10 cm.
  6. Pistele leipiä haarukalla ja paista uunissa noin 10 minuuttia, kunnes niiden pinnassa on kullanruskeita läiskiä. Tarjoa lämpiminä.

Pohdittavaksi

  1. Mitä ruokia teidän perheessänne jää usein tähteeksi? Mitä ruokaa niistä voisi valmistaa?
  2. Miten ruokaostoksilla ollessaan voisi vaikuttaa siihen, tuleeko kaikki ruoka syötyä?
  3. Miten voisi huolehtia siitä, että kaikki kotiin ostettu ruoka tulee syötyä?