4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Salaattiveneet

Salaattiveneet

Itse kasvatetut ja kerätyt kasvikset ovat mitä parhaimpia raaka-aineita kestävään kokkaukseen. Herne on helppo kasvatettava, josta saat maistuvaa ja terveellistä satoa. Herneenversoja voit kasvattaa vaikka ikkunalaudalla. Taita versoja leivän päälle, salaattiin tai ruokien koristeeksi. Jos annat versojen tuottaa satoa, saat korjata maistuvia herneenpalkoja. Tässä tehtävässä valmistetaan herneistä hauskoja salaattiveneitä.

Tee näin

SALAATTIVENEET (2 annosta)

  • 0,5 dl maustamatonta jogurttia
  • 0,5 dl majoneesia
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 tl sokeria
  • 1 mm suolaa
  • 1 mm jauhettua mustapippuria
  • 2 viipaletta savukinkkua
  • 1 pieni porkkana
  • 1 dl silvittyjä herneitä
  • 4 keräsalaatin lehteä
  • (herneenversoja)

Työvälineet: kulho, ruokalusikka, desilitramitta, ruokalusikkamitta, teelusikkamitta, maustemitta, leikkuulauta, juuresveitsi, kulho, raastinrauta, siivilä, lusikka, tarjoiluvati

Tee näin:

  1. Mittaa kulhoon jogurtti ja majoneesi. Mausta sitruunamehulla, sokerilla, suolalla ja mustapippurilla.
  2. Leikkaa kinkku ohuiksi suikaleiksi ja nosta kastikkeen sekaan.
  3. Raasta huuhdeltu porkkana karkeaksi raasteeksi ja sekoita kinkun kanssa kastikkeen joukkoon.
  4. Kääntele sekaan herneet.
  5. Aseta neljä salaatinlehteä tarjoiluvadille. Valitse sellaiset lehdet, jotka ovat mahdollisimman koveria.
  6. Jaa hernesalaatti salaatinlehdille. Koristele herneenversoilla tai herneenlehdillä. Nosta jääkaappiin odottamaan tarjoilua.

Pohdittavaksi

  1. Mitä kasviksia olet kerännyt tai kasvattanut itse?
  2. Mitä voisit kerätä tai kasvattaa itse?
  3. Miksi versoja kannattaa kasvattaa ikkunalla myös talviaikaan?