4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Dippikasvikset

Dippikasvikset

On hyvä käyttää ruuaksi niitä tuotteita, joita kunakin vuodenaikana on parhaiten saatavilla. Puhutaan kauden kasviksista tai sesongin tuotteista. Kullakin kasviksella ja hedelmällä on oma sesonkinsa, jolloin ne ovat parhaimmillaan ja tuottavat runsaimmin satoa. Kauden kasvisten syöminen on ystävällistä niin ympäristölle kuin kukkarollekin, ja siksi se kannattaa.

 

 

 

Tee näin

Vihannekset: porkkanaa, lanttua, kurkkua, paprikaa, kukkakaalia

Currydippi: 2 dl kermaviiliä tai ranskankermaa, 2 tl sokeria, 1/4 tl suolaa, 1/4 tl mustapippuria rouhittuna, 1 tl currya, 2 tl sitruunamehua

Chilidippi: 2 dl kermaviiliä tai ranskankermaa, 1/2 dl makeaa chilikastiketta, 1 rkl sitruunamehua, 1/2 tl paprikajauhetta, 1-2 tl sokeria, ripaus suolaa ja valkopippuria, 1/2 dl hienonnettua persiljaa

  1. Ota esille raaka-aineet ja työvälineet.
  2. Kuori ja paloittele porkkana ja lanttu pitkiksi "tikuiksi".
  3. Pese kurkku, paprika ja kukkakaali. Leikkaa kurkku samaan tapaan kuin porkkana ja lanttu. Halkaise paprika ja poista siemenet. Paloittele kuten muutkin kasvikset. Irrota kukkakaalista kukinnot käsin tai veitsellä.
  4. Nosta kaikki kasvikset suurelle vadille tai lautaselle. Ryhmittele ne niin, että värit ja muodot tulevat hyvin esiin. Voit tehdä esimerkiksi raitoja tai sektoreita.
  5. Sekoita dippikastikkeiden ainekset kulhoissa.

Vinkki! Jos haluat lisätä kasvisten joukkoon pieniä tomaatteja, työnnä jokaiseen cocktailtikku ja asettele ne väripilkuiksi sinne tänne toisten kasvisten joukkoon.

Pohdittavaksi

1. Suomessa on neljä vuodenaikaa. Mitkä ovat eri vuodenaikojen sesongin mukaisia kasviksia?

2. Mitä ruokaa näistä kasviksista voisi valmistaa?