4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Patongit ja metsäsynttärit

Patongit ja metsäsynttärit

Ulkonakin on kiva pitää synttärit! Metsäsynttäreille voi kutsua paljon väkeä. Piilosilla olo, puuhippa ja majan rakennus sopivat metsäsynttäreille. Mitäs sanot hauskasta luontopolusta, jossa kysymykset koskevat päivänsankaria?

Tässä tehtävässä valmistetaan patonkeja, jotka voi helposti pakata mukaan ja tarjota "kannon nokassa" kaakaon tai mehun kera.

Vinkki! Hämärtävään ulkojuhlaan sopii jännittävä heijastimenmetsästys. Järjestä syvemmälle metsään heijastimia roikkumaan pensaista ja puista. Heijastimia on hyvä olla ainakin 15, että jokaisella on mahdollisuus löytää ainakin yksi. Anna vieraille taskulamppu (tai parille, jos taskulamppuja ei riitä kaikille) ja yhtä aikaa kaikki lähtevät etsimään heijastimia.

Tee näin

PATONGIT

 • 1 paprika
 • ½ kurkkua
 • 200 g tuorejuustoa, esim. valkosipuli-, yrtti- tai ruohosipuli-tuorejuustoa
 • 1 dl maitoa
 • 1 valmis patonki

Työvälineet: juuresveitsi, aaltoteräinen leivänleikkausveitsi, kulho, kauha, kertakäyttöinen pursotinpussi ja pursotusterä, sakset, ruokalusikka, iso lautanen tai tarjotin

Tee näin:

 1. Pese ja halkaise paprika. Poista siemenet ja viipaloi. Leikkaa viipaleet vielä kahteen osaan, että ne mahtuvat patonkiviipaleelle.
 2. Huuhtele kurkku ja leikkaa viipaleiksi. Halkaise viipaleet.
 3. Sekoita tuorejuuston joukkoon maito ja sekoita se kauhalla notkeaksi.
 4. Leikkaa patonki viipaleiksi.
 5. Laita pursotinterä kertakäyttöisen, muovisen pursotinpussin sisään.
 6. Leikkaa saksilla pussin alakulmaan aukko, jotta terä mahtuu ulos.
 7. Siirrä tuorejuusto pursotinpussiin. Anna kaverin pitää pussia auki ja siirrä juusto isolla lusikalla pussiin. Sulje pussin yläosa.
 8. Paina pussin yläosasta juustoa terää kohden ja purista pussia niin, että juusto tulee ulos. Pursota juustoa patonkien päälle.
 9. Koristele patonkipalat kurkulla ja paprikalla. Nosta palat isolle tarjoilulautaselle tai tarjottimelle.

Pohdittavaksi

Vieraslistan tekeminen on aina haastavaa. Jos aiot kutsua suurimman osan luokaltasi, kutsu sitten kaikki. Miltä sinusta itsestäsi tuntuisi, jos melkein kaikki luokkakaverisi olisi kutsuttu, mutta ei sinua?